18 mei 2013

10 nul verliezen maar als winnaars van het veld!

Vandaag de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen dus werd het zo langzamerhand tijd dat er een kampioen bekend zou worden. En uitgerekend moest LSC1890 tegen de aanstaande kampioen. NOK F1 had vandaag nog één puntje nodig en zou dan het kampioensfeestje mogen vieren.

En dat is ze gelukt, maar niet zonder slag of stoot. LSC1890 heeft vandaag de huid duur verkocht. Al doet de uitslag (10-0) anders vermoeden, F5 speelde met name voor de rust fantastisch. Er werd om elke bal gestreden, goed in de positie gespeeld, flink de beuk er in gegooid, maar ook viel er bij tijd en wijlen goed combinatievoetbal te zien, wat zeg ik? Te genieten.




De opstelling, Remco op de goal, Abe op linksachter, Dylan op rechtsachter en Jimte in het midden van de verdediging. Jasper op het middenveld. En voorin zat een tactische verassing. Roel in de spits, Chris op rechtsvoor en Thijmen op linksvoor. Sven begon als wissel.

De coaches en de trainer hebben de eerste helft genoten, vooral omdat F5 liet zien dat je ook tegen een (veel) betere tegenstander altijd een kans hebt. Het was heerlijk om te zien dat alle lessen uit de nederlagen dit jaar werden opgepakt, dat de trainingen haar uitwerking kreeg en dat het teambelang weer eens voorop stond. Het hele jaar hebben we op de teamprestatie gehamerd, de ruimte (zijkanten) zoeken, eerder over spelen, druk naar voren zetten en strijd en inzet leveren. En misschien wel de belangrijkste: Dat PLEZIER niets te maken heeft met winnen of verliezen, maar gewoon lekker samen een potje foeballe! En tegen de aanstaande kampioen viel dat vandaag (tenminste) in de eerste helft alles in één keer allemaal samen.
De kampioenen van NOK hadden moeite met het spel van LSC1890 F5, Dylan die weer strijd leverde alsof zijn leven er van af hing en duels won van een twee koppen grotere reus, Jasper die zich niet in de luren liet leggen door een technisch vaardige tegestander, Jimte die weer zijn verdediging leidde als een echte veldheer, Abe die weer ouderwets poetste en wrotte. Daarachter liet Remco ook weer eens zien dat ie geweldig kan keepen. En Sven liet zich geweldig meeslepen en leverde volop strijd. dat gold ook voor Thijmen die alle schroom van zich af schudde en lekker brutaal stond te schoffelen. Maar het was ook prachtig om te zien dat Roel z'n plezier weer terug had gevonden en dat Chris bleef zoeken naar dit ene kansje.

Direct na de rust gooide NOK er nog een paar schepjes boven op. Zij hadden goed door dat ze er met de 2-0 voorsprong nog niet waren, want ze kregen geduchte tegenstand en moesten alle zeilen bij zetten om LSC van zich af te schudden. En binnen een paar minuten liep NOK uit naar 5, 6-0 en moest LSC1890 F5 zich gewonnen geven. Maar met een opgeheven hoofd mochten de boys het veld verlaten, ondanks een 10-0 nederlaag. Want F5 mocht trots zijn op haar teamprestatie en zijn wat mij betreft vandaag ook een beetje als winnaars van het veld gelopen. Een overwinning namelijk op zich zelf!

Want eerlijk is eerlijk NOK f1 is niet voor niets kampioen geworden. Zij waren niet alleen vandaag, maar het hele seizoen de besten en werden dus terecht KAMPIOEN. Dus feliciteren wij NOK F1 met het verdiende kampioenschap. Gefeliciteerd!

16 mei 2013

Sterke punten en leermomentjes

Het seizoen zit er bijna op. Vandaag een heerlijke door-de-weekse-voetbal-zomeravond omdat de tegenstander op de geplande speeldag andere verplichtingen heeft. Zonnetje erbij, een aangename temperatuur en lekker veel publiek. De wedstrijd eindigde in een 1-5 nederlaag en was gezien de sterkte van de tegenstander een terechte overwinning. Niets om je voor te schamen, maar toch....

Vandaag eens geen normaal wedstrijd verslag, maar zo aan het eind van de competitie een analyse van de spelers. Hun sterke punt en voor iedere speler een leerpuntje.

Jimte liet de hele wedstrijd weer zien dat hij al weken de man in vorm is bij F5. In bal bezit goed inschuivend naar het middenveld en vaak ook doorstotend naar de aanval. Op die manier ondersteund hij de aanvallers. Sterk in de duels en oog voor de medespeler. Jimte is dit jaar technisch, tactisch en mentaal enorm gegroeid. Sterke punt van Jimte: Bij balverlies schakelt hij steeds weer om en zet dan goed druk op de bal. Leerpuntje van Jimte als hij de bal (terug-)veroverd heeft kan hij (nog) sneller de aanvaller(s) aanspelen.

Bij een inschuivende centrale verdediger moeten de linker en rechter verdedigerdan in de buurt van hun vaste tegenstander blijven. Helaas ging dat vandaag niet helemaal goed. Roel had zichtbaar moeite met zijn (nieuwe) rol als rechter verdediger en was meer met het spel van anderen dan met zijn eigen spel bezig. Roels sterke punt: de lange rushes met de bal aan de voet, van achteren naar voren, daar had hij vandaag geen zin in. En dat was jammer want juist aan de zijkanten is er vaak en zo ook vandaag weer veel ruimte. Roel is sterk aan de bal en ook stevig in het duel. Verder heeft ie een mooie traptechniek en weet als verdediger regelmatig te scoren. Leerpuntje voor Roel: Voetballen doe je in eerste instantie met je voeten en niet met je mond. Dus Roel laat je voeten voortaan spreken... En voetbal is een teamsport, je kunt alleen de beste zijn als je als team het best bent en dus in het belang van het team speelt.

Abe op links stond tegen over een zeer goed voetballend meisje. Het leek of Abe een beetje onder de indruk was en haar niet te hard aan durfde te pakken... Normaal is juist het stevige duel om de bal het sterke punt van Abe. Hij geeft nooit op. De aanvaller van de tegenstander komen hem maar zelden voorbij, en als het een keer lukt dan blijft Abe doorzetten, zodat ze hem vaak nog een keer voorbij moeten. Jou inzet zou een voorbeeld voor velen moeten zijn. Leerpuntje van Abe is dat hij zich minder op de bal moet focussen. Als de aanvaller met de bal al een verdediger (Jimte, Roel en/of Dylan) bij zich heeft wil Abe ook dat duel nog wel eens aangaan en daarmee zijn vaste tegenstander vrij laten lopen. Dus Abe voordat je het duel om de bal aangaat, ook even achter je kijken waar je vaste tegenstander is.

Omdat we dit keer met acht spelers de wei in gingen, kreeg Dylan de taak om het spel van de tegenstander om het middenveld te ontregelen en in bal bezit de bal snel naar de aanvallers te spelen. Dat eerst ging heel goed. Als een echte terriër streed hij en bikkelde hij in de duels. Dat is ook Dylan z'n sterke punt. De hele wedstrijd de volle 100% inzet. Ook voor jou geldt dat jou inzet een voorbeeld zou moeten zijn. De omschakeling bij bal verovering is bij Dylan nog een leer puntje. Dylan heeft dan nog te veel oog voor de bal en minder voor zijn medespelers.

Thijmen hield het spel weer goed breed op de linkerkant en vocht mooie sportieve duels uit met de rechterverdediger van Oudega/HJSC. Zij waren goed aan elkaar gewaagd dus soms won Thijmen en soms won de verdediger.
Sterke punt van Thijmen, hij blijft heel goed in zijn positie en houdt het veld goed breed. Daarnaast valt elke week zijn sportiviteit op, een echte teamspeler! Leerpuntje van Thijmen in de duels mag het wat veller. Gebruik je grote sterke lichaam ook in de persoonlijke duels. Niet van dat benauwde!
Ook voor de goal mag je wat brutaler worden. Je komt regelmatig in de positie om op goal te schieten en dan komt jou sociale en sportieve karakter boven. Je gunt een ander de bal. Ons advies aan jou: Eis de bal op en schiet op goal, ook jij (of beter juist jij) mag doelpunten maken.
De tweede helft keepte Thijmen een prima wedstrijd. Beide tegengoals waren voor iedere keeper onhoudbaar geweest. En met een paar knappe reddingen heb je een grotere nederlaag weten te voorkomen.

Chris stond natuurlijk in de spits en had vandaag een reus (1,5 kop groter) tegen over zich. Chris zijn sterke punt, het kappen en draaien en lekker dribbelen en pielen met de bal, kwam hierdoor niet helemaal uit de verf. Deze grote sterke vent liet zich niet wegzetten en als hij een keer uitgekapt was, herstelde hij zich met z'n zeven mijlslaarzen  Leerpuntje voor Chris, een spits moet ook voetballen zonder bal, dus probeer vrij te lopen, als de bal nog niet bij je is. Probeer de grote sterke verdediger mee te lokken naar de zijkant, zodat er weer ruimte voor de opkomende spelers, Roel, Jimte, Dylan ontstaat. En probeer je teamgenoten in het spel te betrekken door eerder te passen, zodat je zelf weer vrij kunt lopen en zij de bal jou terug kunnen spelen: Voetballen doe je niet alleen maar met een team.

Jasper stond door de afwezigheid van Sven vandaag op een voor hem (vrij) nieuwe positie: Rechtsvoor. Jasper z'n sterke punt, het ontregelen, bikkelen en poetsen, kwam hier wat minder uit de voeten. Ook moest Jasper wennen om het veld breed te houden; in de positie rechts aan de zijkant. Leerpuntje van Jasper, in bal bezit probeer eerder te passen en oefen dat door veel te trappen tegen de bal. Je hebt nu nog teveel de neiging om de bal te duwen. Je bent sterk genoeg om de bal over 15 - 20 meter te schieten/passen.

Remco stond de eerste helft te keepen. Normaal is hij de beste keeper van ons team, maar vandaag was je dag niet gaf je aan en dat kan soms gebeuren. Dat overkomt meer spelers. Jouw leerpuntje: De goal is veel te groot om alle ballen tegen te kunnen houden. Sommige ballen zijn nu eenmaal onhoudbaar. Probeer dat te accepteren zodat je je sneller over een tegengoal heen kunt zetten en je weer kan concentreren op de volgende bal. Want ook een keeper mag fouten maken. Voetbal is een spel van fouten en wie de minste fouten maakt wint vaak de wedstrijd. Als een voetballer een fout maakt heeft hij vaak nog het geluk dat een medespeler (bijv. de keeper) deze fout nog kan herstellen. Als een keeper een fout maakt is het bijna altijd een goal.
De tweede helft als linksvoor speelde je een prima wedstrijd. Jouw sterke punt is het overzicht voor de vrije speler. De pass in de diepte en zoeken van de ruimte. Leerpuntje voor de voetballer Remco: Probeer je verbale agressie om te zetten naar agressie in het duel. Wees veller in het duel op een faire manier mag je best je lichaam gebruiken en de tegenstander de bal af te nemen.

Leerpuntje voor allen:
Als de coaches/trainer jullie instructies geven dan doen we dat niet om jullie te pesten, dan doen we dat omdat wij vinden dat dat het beste voor jou en het team is. Dus ook als je een keer op een positie komt te staan die je minder leuk vind. Dan doe je gewoon (in het belang van je team) je best.
Discussies over opstellingen, opdrachten zijn prima maar na de wedstrijd, niet voor of tijdens de wedstrijd of in de rust. Als je graag eens op een andere positie wilt staan dan houden wij hier vaak rekening mee. Maar we kunnen niet 3 keepers opstellen en ook geen 5 aanvallers. Je staat op die positie omdat wij denken dat dat het beste voor jou als speler, maar nog meer het beste voor het team is. Want wij coachen om jullie als speler EN als team beter te maken.
Hierbij hoort ook dat bepaalde spelers van ons opdrachten mee krijgen om medespelers te sturen/coachen en aanwiijzingen geven. Zo is de keeper de baas bij hoekschoppen en volg je zijn instructies (dekken of bij de paal staan) op. Zonder discussie. Voorbeeld: Vandaag kreeg Jimte de instructie om als centrale verdediger de linker- en rechterverdediger en de middenvelder op hun posities te wijzen. Waarom? Omdat Jimte dit het beste kan zien en omdat hij een voorbeeld is hoe ons positiespelletje gespeeld moet worden. Als je dit niet leuk vindt of als je het hier niet mee eens bent ook prima, maar ga dan niet tegen Jimte lopen zeuren en klagen maar Na de wedstrijd en tegen ons!
Over het team:
Het doelpunt van Remco was een schitterend voorbeeld hoe goed deze jongens kunnen voetballen. Chris die Roel strak in de diepte aanspeelt, die vervolgens een puntgave voorzet aan Remco geeft die vervolgens de 1-3 liet aantekenen. Simpel, doeltreffend en gezamenlijk!

Maar de 0-1 en de 0-3 waren ook prachtige voorbeelden van hoe bal gefocust ze soms voetballen. Te veel spelers hebben te veel aandacht voor de bal en minder voor hun (directe) tegenstanders. Zo komt het dus voor dat één aanvaller van de tegenstander te maken heeft met 3 verdedigers van LSC. Een eenvoudig rekensommetje leert dat de tegenstander dan minstens 2 aanvallers vrij heeft staan. Iedere verloren wedstrijd dit jaar had meerdere momenten dat de aanvaller van de tegenstander oog had voor zijn mede aanvallers en deze wist aan te spelen. Omdat deze aanvallers alle tijd en ruimte krijgen is het voor hun een koud kunstje om te scoren.
Als LSC F5 in de aanval is gebeurd het zelfde met het omgekeerde resultaat. Ook dan zie je vaak dat 1 aanvaller 3 verdedigers om zich heen heeft. En het zelfde rekensommetje leert dat er dus ook bij LSC 2 aanvallers vrij staan. Alleen waar de tegenstander vaak een mede speler zoekt, zoekt LSC te vaak het individuele succes.
In onze ogen hebben we hierdoor onnodig te veel tegendoelpunten gekregen en zelf te weinig doelpunten gemaakt. Een paar wedstrijden die we nu hebben verloren, zouden we gewonnen kunnen hebben als....

Het leermoment van deze hele competitie is dan ook Voetballen is een teamsport en met samen (lees over-) spelen kun je wedstrijden winnen. Ook als de tegenstander groter en sterker is. Wees dan slimmer als je tegenstander en doe het samen.
Het tweede leermoment van deze competitie. Kop omhoog bij tegenslag. Geef je niet gelijk gewonnen na een verloren duel of gemiste kans of tegendoelpunt. Een wedstrijd duurt 2 x 20 minuten en aan het eind is er pas een winnaar. Dus geef je de hele wedstrijd 100% en blijkt de tegenstander sterker, dan is dat niet erg. Nee ook jij bent dan een winnaar omdat je een prachtige wedstrijd hebt gespeeld, want plezier zit hem niet in het winnen, dat zit in het voetballen. Natuurlijk speel je om te winnen, maar dat wil niet zeggen dat je geen wedstrijden meer mag verliezen.

Zaterdag spelen we onze laatste wedstrijd van het seizoen. Tegen de koploper! Dus met z'n allen als team de schouders er onder en de beuk er in: de hele wedstrijd. We maken er een mooi slot van!

11 mei 2013

Kampioen van Sneek

Vandaag stond het kampioenschap van Sneek op het spel. De eerste wedstrijd tegen SWZ f4 was ruim gewonnen en vandaag dus de terugwedstrijd.
Door de vakantie waren er maar liefst 3 spelers afwezig. Abe, Roel en Thijmen waren allemaal aan een dik verdiende vakantie toe. Maar we hadden vandaag een prima vervanger in Tom van F7. Hij keepte de hele wedstrijd en mede dankzij zijn knappe reddingen wist LSC 1890 F5 de wedstrijd om het kampioenschap van Sneek te winnen. Aangezien de tegenstander maar 6 spelers had meegenomen naar het Sportpark aan de Leeuwarderweg en zij stijf onderaan staan, met maar slechts één gescoorde goal in 6 wedstrijden gingen we akkoord met een wedstrijd 6 tegen 6. Dit was de begin opstelling: Tom op de goal, linkerverdediger Dylan, middenverdediger Jimte en rechterverdediger Jasper. Met Chris en Remco respectievelijk als rechterspits en linkerspits hoopten we op veel ruimte en daardoor aanvallend voetbal. Sven begon op de bank.
De eerste 10 minuten waren veelbelovend. Mooi combinatie voetbal over de zijkanten resulteerde in een aantal goede kansen. Helaas werden deze kansen van Chris, Remco en Sven nog niet omgezet in doelpunten en bleef het lang 0-0. In deze minuten vroeg Tom zich ongetwijfeld af waarom hij mee moest doen, want het spel speelde zich geheel op de helft van SWZ f4 af.
Met Sven (voor het eerst als verdediger) voor Jasper bleef de druk groot op het doel van de tegenstander. Jimte toonde zich een waardige vervanger van Roel en stoomde steeds goed op door het centrum. Hierdoor creëerde LSC steeds een overtalsituatie. In de tiende minuut kreeg Remco een kans, maar voordat hij kon schieten werd hij vanachteren aangetikt. Remco eiste de bal op en nam zelf de vrije trap. Dit keer niet met de Ronaldopasjes, maar een korte aanloop. De mooie gekrulde bal verdween via de muur in de korte hoek. 1-0.
Kort daarna stond het al weer gelijk. De volgende 10 minuten werd het spel wat minder, Maar gelukkig stond Tom prima te keepen, want doordat F5 vergat dat samen aanvallen ook samen verdedigen betekent kon SWZ een paar keer gevaarlijk worden. De rust werd bereikt met de stand 1-1.

De lichte bui veranderde steeds meer in hevige regenval en donkere wolken tekenden zich af boven het sportpark. Was de naderende donderwolk symbolisch voor een naderende nederlaag? Het in grote getale opgekomen publiek bleef echter achter de ploeg staan en moedigde de boys nog eens aan naar voren. Ook de donderspeech van Anton, "we gaan hier vandaag niet verliezen van de nummer laatst!" spoorde de jongens nog eens aan om de 3 punten te pakken.
Maar door het zware veld en 1 man minder als normaal werd het een echte slijtageslag. De spanning werd steeds groter en het spel werd er niet beter op. De spanning vergoede veel, maar niet alles, zullen we maar zeggen.
Gelukkig viel toch de 2-1 in het voordeel van LSC1890 f5. De voorzet van Remco werd onderschept door de keeper, maar hij kon de bal niet klem vast pakken. Sven was er als eerste bij en ronde mooi af. Maar de spanning werd er niet minder om. De supporters werden zichtbaar ouder aan de zijkant van het veld.
Een paar keer was LSC bij de beslissing maar de aanvallers liepen elkaar meer in de weg dan dat ze elkaar hielpen aan een grote score. Tekenend was dat een scrimmage van 3 (LSC-)spelers zonder dat een tegenstander in de buurt was leidde tot een achterbal. Ze gunden elkaar de goal niet.
De bevrijdende 3-1 kwam gelukkig toch nog. Alweer van de voet van Sven. Van een grote afstand schoot hij op doel en de bal verdween mooi in de verre hoek. Kort daarna floot de scheidsrechter voor het laatst af en dat was maar goed ook want veel langer kon Auke het langs de lijn, niet meer uithouden.  En daarmee  gingen de 3 punten naar LSC f5, die daardoor de titel kampioen van Sneek verdiende. Een titel die zeker mede te danken was aan Tom. Tom bedankt en als we ooit weer een keeper nodig hebben, gaan we je zeker vragen.