13 april 2014

Solide overwinning brengt koppositie voor lsc1890E6

Wetende dat E6 vaak (te) makkelijk aan de wedstrijd begint en ook graag de tegenstander mag onderschatten, was de boodschap aan de boys simpel. "Vanaf het begin er direct op batsen!" Immers ook al was de eerste wedstrijd tegen Workum E3 in een 12-0 overwinning geëindigd, het had tot de 20e minuut geduurd voor de eerste goal viel. Met andere woorden de 12-0 was ernstig geflatteerd en geen garantie op nieuw succes.

Scherp aan de wedstrijd beginnen lukt alleen als je ook een serieuze, geconcentreerde warming up doet, dus veel aandacht voor de jongens die hier nog weleens de kantjes er vanaf willen lopen. Helaas vandaag geen Abe die de hele week in de lappenmand zat dus met 8 en slechts één wissel. Tygo op de goal, Roel, Sjors en Remco in de verdediging en Thylo, Ivo en Chris in de aanval. Jorn was de eerste wissel.
Beterschap Abe!

Eerlijk is eerlijk, de concentratie was een stuk beter als de eerdere wedstrijden. Wel was het opvallend dat het tempo in de wedstrijd laag bleef. Iets te traag, waardoor er niet zo veel voor de goals gebeurde. Een paar kansjes over en weer, maar beide teams werden nooit echt gevaarlijk. Roel stond beter als ooit goed in de organisatie, Sjors dirigeert als een echte kapitein zijn achterhoede en Remco bouwde rustig maar geconcentreerd op. Voorin kregen Ivo, Chris, Thylo en Jorn kleine kansen, maar doordat het tempo wat te laag lag, was Workum steeds in staat om te corrigeren. Opnieuw duurde het dus lang voordat de eerste goal viel. In de 17e minuut een mooie corner van Thylo, die draaide over iedereen heen behalve bij Remco die bij de tweede paal de bal beheerst inkopte. Voor de derde keer dit seizoen een speler die zijn eerste kopgoal maakte! 1-0.
Kort daarna kreeg E6 een enorme kans om direct afstand te nemen. Maar Chris besloot zelf in de kort hoek te schieten, die bleek helaas te klein. Op de vraag waarom hij de volledig vrijstaande  Ivo en Jorn niet aanspeelde antwoordde Chris nuchter: mijn vader zei: "Schieten". Zal prettig te horen zijn voor je Anton dat hij zo goed naar je luistert!

Gelukkig voor E6 riep Anton kort daarna weer "Schieten"! toen Chris in een mooie schietpositie stond! En opnieuw luisterde Chris. En de bal vloog van grote afstand in de verre hoek 2-0. Met die stand werd de rust bereikt, al ging daar een kolderieke situatie aan vooraf. De spelers van E6 stonden aan de grond genageld bij een hard schot van één van de spelers van Workum. Onhoudbaar voor Tygo spatte de bal tegen de paal en stuiterde over de lijn naar de andere paal en zo weer terug het veld in.

Dit keer geen donderspeech, maar wel de nadruk op de concentratie en snelheid van het spel. Tygo wilde graag blijven keepen en Remco wilde graag blijven voetballen, dus dit keer geen keeperswissel. De tweede helft was koud begonnen en Thylo scoorde al een prachtige goal. Een passje van Chris binnendoor bereikte Thylo, zijn schot werd geblokt maar de rebound was een schitterende boogbal in de verre hoek. Onhoudbaar voor de keeper en dus 3-0. Ook al bleef het tempo wat aan de lage kant. Het voetbal werd wel beter. Een voorbeeld: Thylo werd mooi de diepte ingestuurd door Roel, gaf knap voor op Chris die kapte zijn tegenstander uit en legde breed op Sjors. Sjors schoof de bal beheerst de hoek in en daar was het als 4-0.
Ook de 5-0 was weer een mooie uitgespeelde aanval: Opnieuw begon het met Roel, hij speelde Remco aan en Remco, die eindelijk eens op voorin mocht spelen,  flitste met een mooie actie zijn tegenstander voorbij, zette mooi voor en Sjors bedankte Chris voor zijn vorige assist en bediende nu zelf Chris. Chris twijfelde niet en scoorde 5-0.
Remco....
De jongens kregen nu echt de smaak te pakken en de kansen bleven komen. Jorn omspeelde nog een keer de keeper maar werd volledig verrast door de teruggekomen verdediger, dus helaas geen goal voor Jorn dit keer. Maar de mooiste aanval van de wedstrijd leverde helaas geen goal op. Thylo speelde Ivo aan die legde direct breed op Roel, Roel stuurde Remco de diepte in en Remco gaf een mooie voorzet op Chris, jammer genoeg dit keer geen goal.
Ook de volgende aanval liep over meerdere schijven, Ivo op Thylo, die weer op Jorn, die gaf een mooie voorzet op Remco, maar hij raakte de bal verkeerd en in plaats van in de lege goal verdween de bal net naast. Volgens Remco kwam dat door een stuitje....
De volgende aanval begon opnieuw bij Roel, die opnieuw Remco over rechts wist te vinden en zijn puike voorzet werd eerst nog gemist door Jorn, maar niet door Chris. 6-0. Erg druk kreeg Tygo het niet en die keer dat hij in het spel betrokken werd was het meestal een terug speelbal. Totdat de bal, na slordig verdedigen opeens in het net lag. Volledig vrij kon een aanvaller van dichtbij inschieten. Tegen zulke ballen is elke keeper kansloos en jammer genoeg voor Tygo dit keer geen clean sheet.
Het werd ook nog 7-1 door opnieuw Chris. Die door Sjors met werkelijk een briljante steekpass, tussen 2 tegenstanders door Chris in één keer voor de keeper zette.

Door deze 3 punten stijgt LSC1890 E6 naar de koppositie. Wel met minimaal één wedstrijd meer dan de achtervolgers De Walde en Bolsward, maar voorlopig dus bovenaan! Volgende week treffen zij elkaar voor het eerst in deze competitie voor hun eerste onderlinge duel. Dat betekent dat Lsc E6 deelname aan de kampioensrace nog welleens volledig in eigen hand kan houden. Hieronder de stand na dit weekend.

Stand E-Pupillen (voorjaar) E6
PlElftalGWGLVPDPVDPTPM
1LSC 1890 E65311103812-
2Walde De E1430191911-
3Bolsward E532107156-
4Workum E341033526-
5SJO Oudega/HJSC E2G40040527-

5 april 2014

Wedstrijd met 2 gezichten

Nu lijkt die Anton Bakker best wel aardig, maar man, man, man, als ie boos is, berg je dan maar. Een niet eerder vertoonde donderspeech zette de boys in de rust van LSC1890 E6 op scherp. De 1-1 ruststand werd na de daverende peptalk een keiharde overwinning van maar liefst 10-1.

De wedstrijd: Vlak voor de wedstrijd nog even lichte paniek. Tygo raakte tijdens het inschieten van Remco geblesseerd en kon door liesklachten niet voetballen. Maar gelukkig werd er nog snel het keepersshirt en de -broek gewisseld en kon Tygo wel keepen. En dus moest Remco toch voetballen. Achterin van links naar rechts: Roel, Sjors en Abe. Voorin Chris, Ivo en Thylo. Remco en Jorn begonnen als wissel.

Na de oefenwedstrijd tegen Lsc1890 E7 en het minitoernooitje van afgelopen dinsdagavond was de angst voor onderschatting bij de coaches groot. Immers de tegenstander stond onderaan met 0 punten en de boys denken dan gelijk "och dat wordt een makkie." De boodschap was in ieder geval helder. Als we willen winnen dan zullen we net zo fel en geconcentreerd moeten spelen als tijdens wedstrijd 2 en 3 van afgelopen dinsdag. Maar als we net zo slap beginnen als dinsdag tegen E7 dan zullen we deze pot niet gaan winnen.

Helaas was de boodschap duidelijk, maar zijn de jongens inmiddels zo eigenwijs dat ze zelf wel denken te kunnen bepalen hoe ze de wedstrijd gaan beginnen. Misschien waren de jongens (of hun beginnende hormonen) ook wel wat onder de indruk van 2 mooie meiden die bij Oudega/HJSC E2 meespeelden. In ieder geval waren de duels te slap en werd er veel te traag gespeeld in de omschakeling (balverlies). Oudega speelde iets meer op de helft van LSC en kreeg dus ook een paar kansjes. Gelukkig was Tygo fit genoeg en hield hij knap de nul. Maar LSC E6 kreeg ook haar kansjes, maar ook hier net niet fel genoeg. Dus bleef het lang 0-0.

Tot de 11e minuut. Na een mooie combinatie via Jorn en Ivo maakte Chris de 1-0. Hierna sloeg de gemakzucht nog meer toe. HJSC/Oudega E2 werd onder aanvoering van de 2 vrouwelijk buitenspelers steeds sterker. Met prachtige bewegingen en mooie acties werden deze 2 meiden een paar keer gevaarlijk. Gelukkig was Tygo nog niet onder de indruk van al dat vrouwelijk schoon en hield hij LSC1890 E6 in de wedstrijd. En eerlijk is eerlijk de meiden hadden ook het geluk niet echt mee. Één schot net naast en ook nog een keer tegen de paal. Tot de 16e minuut, want toen zat het Remco even niet mee. Een strakke pass van Sjors wilde Remco in een keer door tikken terug op Tygo. Tygo had hier niet op gerekend en tot grote ontsteltenis van alle spelers en fans van E6 en natuurlijk het meest nog van Remco belandde de bal in de eigen goal. 1-1.
Ook ondergetekende dacht nog even een duit in het zakje te moeten doen om op een zeer ongelukkig gekozen moment te wisselen. Op het moment dat HJSC/Oudega met 2 tegen 2 optrokken haalde ik Sjors eruit en kwam de tegenstander 2 tegen één te staan. Gelukkig werd de kans om zeep geholpen anders was de stemming in huize Tadema dit weekend natuurlijk ver beneden het vriespunt beland.
Gelukkig bleef het daarbij en Remco, de complimenten hoe je dit keer na een teleurstelling de knop direct omgezet hebt. Sterker nog binnen een minuut had je het lef om opnieuw te kiezen voor een terugspeelbal. Chapeau!

Tijdens de rust kwam dus het stoom bij Anton uit de oren en werd de koude limonada bijna vervangen door hete thee. De tweede helft dus een heel ander LSC1890. De jongens waren echt even wakker geschud en liepen snel uit naar een 4-1 voorsprong. Eerst zette Thylo met een knappe pass Chris voor de goal die met een geniepig puntertje zorgde voor de 2-1. Vervolgens was het de beurt aan Ivo die de bal via Chris en een werkelijk subliem steekpassje van Sjors 3-1 scoorde. Vervolgens veroverde Chris in een fel duel (zo kan het dus ook Chris!) de bal en gaf hem aan Iv, die de bal de diepte in speelde op de volledig vrijstaande Jorn. Jorn nam alle tijd en koos rustig de verre hoek en liet dus de keeper kansloos. 4-1. Zo simpel kan voetbal dus zijn.

Thylo liet nog een keer zijn traptechniek zien maar zijn prachtige boogbal spatte uiteen op de lat. Jorn had er nu ook zin en prikte de corner van Thylo mooi in de goal. 5-1. Tygo voorkwam dat de tegenstander terug in de wedstrijd kon komen door 2 fraaie reddingen.
Abe had het ook weer naar zijn zin en op de vraag: Abe kom je even wisselen antwoordde hij gevat Nee???
Ondertussen hield de doelpuntenregen nog even aan. Thylo scoorde de 6-1, waarna hij een prachtige diepe bal op Remco gaf. Remco speelde met een handige actie zijn tegenstander uit en koos niet voor de korte hoek, maar legde de bal rustig terug op de mee opgekomen Sjors: 7-1. Opnieuw hoe simpel kan voetbal zijn. Jorn scoorde zijn derde: 8-1. Alweer ging aan de volgende treffer er prima samenspel aan vooraf. Een mooi driehoekje tussen Chris, Jorn en Thylo na combinatie tussen Chris en Jorn (1-2-tje) was de aanleiding voor een droge knal van Thylo 9-1. Thylo zorgde vervolgens ook, met zijn derde voor de dubbele cijfers 10-1. Een verdiende overwinning en 3 punten en als bonus een goed doelsaldo was dus het resultaat.

Toch blijft de vraag aan jullie voetbalouders, waarom kunnen de boys niet eens vanaf de eerste minuut direct "Er boven op kletsen" en beginnen ze zo vaak (te) slap aan de wedstrijd.

En nee, voetbalmoeders, het kan niet liggen aan het vroeg tijdstip, of ze zijn nog niet wakker. Want afgelopen dinsdag was het hetzelfde laken en pak en die wedstrijd begon om 19.00 uur in de avond. Ik wil dit verslag eindigen met een quote van de koning van de cliche's: Johan Cruijff: "Voetbal is simpel, maar simpel voetballen is het moeilijkste wat er is". 

En Anton misschien een idee om de volgende keer te beginnen met de donderspeech?