4 oktober 2014

Heerlijke voetbalochtend

Na 2 dikke nederlagen tegen veel te sterke tegenstanders stond er vandaag weer een wedstrijd op het programma tussen 2 gelijkwaardige tegenstanders. En wat kan pupillenvoetbal dan mooi zijn. Na 50 minuten stond een terechte 4-4 op het scorebord. Een wedstrijd die LSC 1890 E3 had kunnen winnen, maar net zo goed had kunnen verliezen.

Door de wegafsluiting tussen Bolsward en Tjerkwerd begon de ochtend met een toeristische route langs de prachtige friese weilanden. Iets aan de late kant werd het sportpark van Workum toch bereikt en na en korte warming up begon de wedstrijd onder een heerlijk ochtend zonnetje.

Tygo in de goal, Floris (aanvoerder) op linksachter, Thylo in het centrum van de verdedigingen Roel rechtsachter. Voorin op rechts Remco, in de spits Francisco en op links Chris. Jorn en Abe begonnen als wissel.
Al snel bleek dat Workum E2 een leuk voetballend team had en doordat ook LSC 1890 E3 via goed combinatievoetbal de aanval opzocht ontspon zich een mooie gelijkopgaande wedstrijd. Doordat LSC dominant op de helft van de tegenstander speelde kreeg Workum ook de kans om met snelle counters gevaarlijk te worden. Bij een van de counters verzaakten de aanvallers van LSC hun verdedigende taken en kon Workum de hierdoor ontstane overtal situatie omzetten in een doelpunt. 1-0.
Gelukkig bleef LSC 1890 vooral in balbezit goed voetballen en na een fraaie actie over rechts van Remco kon Francisco eenvoudig de gelijkmaker intikken. 1-1.
Kort daarna werd opnieuw een goed lopende aanval benut met een intikker, nu van Jorn na een assist van Francisco. Na de 2-1 voorsprong werd LSC wat te gemakkelijk. Met name het spel zonder bal werd slordig. Na balverovering van Workum schakelde LSC E3 een paar keer niet snel genoeg om. Hierdoor kon Workum een paar keer gevaarlijk worden en mocht E3 blij zijn dat Tygo met een paar knappe reddingen de gelijkmaker van Workum wist te voorkomen.
Toen LSC ook in de omschakeling bij balverovering slordig werd. Ipv de vrije man te zoeken werd steeds eerst een (vertragende) actie gedaan en gaf LSC Workum steeds de kans om te hergroeperen. LSC hielp Workum dus veel te veel in het zadel en het was een kwestie van tijd alvorens zij hiervan zouden profiteren. De gelijkmaker kwam dan ook na knullig balverlies op het middenveld, toen één van de aanvallers opnieuw probeerde 2 tegenstanders te passeren. Toen dit mislukte kon Workum opnieuw de counter met dodelijke precisie uitvoeren 2-2. Vlak voor rust wist Workum opnieuw in een overtal situatie ook de 3-2 te maken.

Tijdens de rust is er dus ook maar één vraag gesteld: Willen jullie hier vandaag wel winnen?

Het antwoord was unaniem: Ja. Hierdoor konden de coaches hun boodschap duidelijk maken. Als je deze wedstrijd nog wilt winnen zul je wat moeten veranderen. Sneller omschakelen na balverlies en minder individuele acties bij balbezit. Plus een tandje erbij in de duels. Als jullie dat weten te brengen kunnen we hier vandaag winnen. Voetballend zijn we beter, maar qua inzet en beleving waren zij beter in de eerste helft. Dus als wij dat ook weten te brengen dan gaan we de 3 punten pakken.

Jorn...
De boodschap werd opgepakt. Het eerst kwartier van de tweede helft was LSC1890 E3 heer en meester. De jongens kregen kans op kans, ballen op de paal, of net naast of net nog geblokt en als dan in de goal er ook nog een goede keeper staat wordt het lastig om te scoren. Wel was het geweldig te zien dat de jongens nu vroeg druk zetten en de tegenstander helemaal op de eigen helft vast zette. Hierdoor kwamen er geen snelle counters meer maar werden die vroegtijdig onschadelijk gemaakt. En de aanvallen waren allemaal prachtig over meerdere schijven. Remco, Chris en Francisco vonden elkaar keer op keer, soms zelf door de bal één keer te raken. Lsc verdiende de gelijkmaker en die kwam er ook. Na opnieuw een mooie actie tussen Roel en Remco maakt Francisco de assist van Roel koelbloedig af. 3-3. Daarna bleven de kansjes komen. Nu aan beide zijden, wellicht ook veroorzaakt doordat beide teams wat vermoeid raakten. Aangezien Workum 1 wissel meer had en Jorn begon te merken dat ie de hele week ziek was geweest kon het fitste team wel eens aan het langste eind trekken. De 4-3 was dan ook weer een klassieke E3 fout, te veel spelers naar voren en te traag in de omschakeling.

De druk op de goal van Tygo werd steeds groter, gelukkig bleef hij echter paraat en met een paar knappe reddingen hield hij E3 in de race. Aan de andere kant, doordat de Workum nu op de helft van LSC ging spelen kreeg LSC de ruimte voor de counter. De eerste kans was voor Jorn, die na een lange sprint alleen voor de keeper te vermoeid was om de keeper te verschalken. Na Jorn mocht Chris het proberen. Na een steekpass van Jorn mocht Chris van eigen helft het sprintduel met 3 verdedigers uitvechten. En dat won ie dik. Ook won ie het duel met de keeper; met een knappe boogbal in de verre hoek scoorde hij een prachtige en verdiende gelijkmaker. 4-4

De laatste minuten waren ontzettend spannend. Workum wilde de winnende goal maken en LSC bleef loeren op een countertje. Een aantal spelers liep inmiddels op het tandvlees: Thylo buffelde er op los en haalde met de tong op zijn schoenen het eindsignaal. en Floris en Abe wisten met hangen en wurgen steeds te voorkomen dat Workum toch de winst wist te pakken.

Al met al een prachtige pot voetbal met een terechte uitslag. Een puntje waar echt voor gevochten is. En na de wedstrijd ontvingen beide teams een terecht applaus van de enige winnaar van de ochtend: het publiek en de fans van E3!