28 september 2013

Wie niet sterk is.....

PFFFFFF, was de reactie van coach Anton en daarmee was veel, zo niet alles van deze wedstrijd gezegd. Want 10-0 verliezen en blij mogen zijn dat de tegenstander slecht 10 keer scoorde. Poeh. Ik geef het je te doen.

Scharnegoutum E2 - LSC 1890 E6 10-0.

De dag begon zo mooi, een heerlijk zonnetje, blauwe luchten en een aangenaam temperatuurtje op deze eerst zaterdag in de herfst. De dauw had het veld een mooi nat laagje gegeven, "dus alle ingrediënten voor een heerlijk voetbalochtendje waren aanwezig".
De vooruitzichten waren goed. 2 overwinningen op rij met veel doelpunten en goed spel. Maar LSC1890 E6 "was ook gewaarschuwd". Scharnegoutum had zijn eerste en enige wedstrijd met 8-0 gewonnen dus dat beloofde wat.

Sjors scherm de bal goed af
Vanaf de eerste minuut speelde het spel zich op de helft van LSC1890 E2 af. De jongens werden achteruit gedrukt en konden niet onder de druk uit komen. Aanval naar aanval rolde op de goal van Remco af. En de 1-0 viel al snel in de korte hoek. "Kans na kans stapelde zich op". Een redding van Remco 2 keer voorlangs, 2 keer naast, telkens was de voorhoede van Scharnegoutum ongrijpbaar voor de verdedigers van LSC1890. Slechts een sporadisch countertje, maar die smoorde steeds vroegtijdig. LSC1890 "kon geen vuist maken". Helaas bleken de jongens niet in staat het overwicht van Scharnegoutum te ontregelen. Ipv voetballend de oplossing te zoeken, gingen ze mee in het fysieke spel van Scharnegoutum. Deze waren echter steeds groter, sterker en sneller. Ondertussen ging Scharnegoutum door met het missen van kansen. Bal op de lat, weer 2 x naast. Spits alleen op Remco af die de goal goed verkleinde en redding bracht.
Maar op de boogbal van de was ook Remco kansloos; 2-0.
Gastspeler Gert-Jan
Na de 2-0 gingen LSC 1890 eindelijk voetballen en dit resulteerde in een mooi schot van Sjors (na een dieptepass van gastspeler Gertjan). Deze testte Remco ook nog even door hard terug te spelen, maar gelukkig kon Remco deze tot corner tikken. LSC1890 werd nu weer wat sterker, via de buitenkanten werd eindelijk de ruimte gebruikt en resulteerde in 2 kansjes voor Thylo. Helaas wist hij ze niet te verzilveren. Sjors moest even geblesseerd het veld verlaten en binnen een paar minuten was de wedstrijd beslist. Eerst werd een corner simpel ingetikt en daarna was de aanvaller van Scharnegoutum eerder bij de bal nadat Remco een schot los gelaten had. Beide keren anticipeerde Scharnegoutum gewoon beter. Ook bij de 5-0 reageerde de volledig vrijstaande aanvaller van Scharnegoutum alert na een prima redding van Remco. LSC1890 mocht zich gelukkig prijzen dat het met de rust slechts 5-0 stond. Was Scharnegoutum nou zoveel beter? Ja de tegenstander was groter, sterker en sneller, maar teveel spelers lieten zich (te) makkelijk de kaas van het brood eten en lieten te snel het koppie hangen. Uitzondering hierop waren Gert-Jan en Abe. Zij bleven ook na een verloren duel hun best doen en legden zich niet neer bij het feit dat de tegenstander wat sneller en sterker was. Duidelijk was dat te veel spelers beneden hun normale niveau bleef en het leek of ze zich al snel neerlegden bij het feit dat de tegenstander groter en sterker was.
Remco buitenkantje rechts
Remco ging de 2e helft voetballen en Thygo ging op de goal. De 2e kans van Scharnegoutum betekende al direct 6-0. Maar LSC1890 ging de 2e helft beter voetballen. De ballen werden eerder gepasst en de ruimtes die Scharnegoutum bood werden nu veel beter benut. Een mooie bal (steekpassje) van Gertjan op Thylo die niet aarzelde en direct Sjors de diepte instuurde leverde een mooie kans op, maar de keeper redde prima, De kans daarna van Chris werd ook onschadelijk gemaakt door de keeper.

Thygo klaar voor de uittrap
Nu LSC1890 E6 ging voetballen, door de bal over te spelen ipv het fysieke duel te zoeken bleek dat ze het de tegenstander wel degelijk lastig konden maken. Ook werd er wat meer body naar voren gestuurd. Roel kwam voorin te staan en Gertjan stond goed in het centrum van de verdediging. Chris probeerde het met een lobje, kreeg nog een kans in de rebound maar de vermoeidheid sloeg toe. Scharnegoutum werd weer sterker. Thygo voorkwam met een knappe redding nog een doelpunt, maar na een solo van de beste man van Scharnegoutum (passeerde drie man) was ook Thygo kansloos 7-0. De 8-0 kwam uit een corner waarbij de tegenstander opnieuw sneller reageerde op de afvallende bal. De 9-0 was ongelukkig, via de paal en de rug van de keeper belandde deze in het net.
De hatelijke 10 werd nog gehaald toen een corner door iedereen gemist werd en fraai binnen viel.

Conclusie van deze wedstrijd, de jongens schoten te kort in het fysieke spel. Hopelijk hebben de boys geleerd van deze dikke nederlaag: Voetballend vanuit de posities en snel je medespeler aanspelen is het enige antwoord op een tegenstander die groter, sneller en sterker is. En juist dit team heeft voldoende voetballende kwaliteiten om de tegenstander "zoek" te spelen.Immers het fysieke duel is juist één van de mindere kwaliteiten van dit team.
Alleen Abe bleek in staat om 2 helften lang te bikkelen en te poetsen en deed (ook al isie de kleinste) als enige niet onder in het fysieke spel van de tegenstander.

Wie niet sterk genoeg is moet slim zijn...

21 september 2013

Ongeslagen

De 2e wedstrijd van de competitie betekende de eerste thuiswedstrijd. Tegenstander van vandaag: Makkum E2. Het goede resultaat van de eerste wedstrijd betekende dat de toeschouwers massaal de weg naar Sportpark De Leeuwarderweg hadden gevonden. De kassa's waren vroeg open en al snel moest er een tweede kassa bij...

Ondanks het vroege uur was het heerlijk voetbalweer, lekker droog, een goed veld en windstil. Alleen het zonnetje ontbrak. Dus was de vraag kon LSC1890 E6 het zonnetje laten schijnen.

Aangezien Jorn nog steeds geblesseerd is, dit keer 2 gastspelers: Wouter en Sam. De opstelling:
Thygo op doel, Achterin v.r.n.l. Abe, Roel en Wouter. Voorin Sjors, Chris en Thylo. Wissels Sam en Remco.

Net als vorige week kwamen de boys "goed uit de kleedkamer". Vanaf de aftrap werd er "direct druk op de helft van de tegenstander gezet". Al snel een kans voor Chris, maar die schoot helaas op de keeper. Die overigens wel goed zijn goal verkleinde. Direct gevolgd door een kans voor Thylo, hij schoot -na een goede voorzet van Wouter- net voorlangs. "Maar de toon was gezet".

De volgende kans was wel raak. Sjors schoot hard voorlangs maar Chris kon goed zijn voet er tegen aan zetten en dat betekende 1-0. Sjors had er zin in want na een prachtige slalom, waarbij hij 2 man omspeelde, kon alleen de keeper nog redding brengen.
Maar snel daarna werd het als 2-0 door de aanvoerder van de dag: Thylo.
De kansen bleven komen en het publiek kreeg door dat een grote score er in zat... Uit een voorzet van Wouter werd de bal door Remco hard ingekopt, maar miste hij doel, Wouter schoot nog op de paal. Een fraaie voorzet van Sjors werd vervolgens door Remco koelbloedig "in het dak van de goal" geschoten. 3-0. Eindelijk deed Makkum E2 iets terug, maar de inzet belandde op de paal.

Vervolgens liep E6 uit naar 5-0. Eerst Thylo met, hoe kan het ook ander een "daverend hard" schot. Vervolgens Chris na een voorzet van Sjors 5-0. Daarbij was de rust bereikt.

Halverwege dus 5-0, zou het lukken om vandaag de "dubbele cijfers" te bereiken? Maar eerst een kleine tegenslag. Remco "bleef geblesseerd achter", dus ging Sam ipv Remco op de goal. De "2e helft ging verder waar de eerste helft geëindigd was". Op de helft van Makkum E2. Thygo probeerde een mooie voorzet van Chris met de hak in het doel te werken, maar miste. Thylo hoefde niet lang na te denken en schoot beheerst zijn derde van de dag binnen. 6-0. De 7-0 volgde al snel. Opnieuw een voorzet van Sjors belande via een been van de tegenstander in het doel. Roel zette met een briljante steekpass Chris nog een keer voor de keeper, maar de bal sprong net te ver van de voet, zodat de verdediging van Makkum E2 toch nog "redding kon brengen". En zo bleven de kansen maar komen...
Wat je vaker ziet bij een grote voorsprong is dat teveel spelers zelf wilden scoren. Ook vandaag gebeurde dat. Wouter, Roel en Chris gingen een paar keer voor eigen succes, waarbij telkens een mede speler er (veel) beter voorstond. Volgens mij hebben de jongens daar zelf een hele mooie benaming voor....

De uitzondering hierop was Sjors en hij "beloonde zijn goede spel" met nog een doelpunt. Had hij bij zijn eerste goal hulp van de tegenstander nu hielp de binnenkant paal een handje. 8-0. Ook Thylo en natuurlijk Abe bleven goed vanuit hun positie spelen. Maar doordat de anderen teveel voor eigen succes gingen werd de kans op de dubbele cijfers steeds kleiner. Niet alleen het overspelen werd duidelijk minder, je ziet ook dat verdedigers hun "verdedigende taken niet meer zo nauw nemen" en waarbij de tegenstander dus soms met 2 of 3 man tegenover de laatste verdediger komt te staan. Zou de "maagdelijk nul" toch nog van het bord gespeeld worden?  Ja hoor, zoals te verwachten profiteerde Makkum nog van de gemakzucht en slordigheidjes en maakte dus de eretreffer. 8-1.
Gelukkig viel de blessure van Remco mee en kon hij halverwege de 2e helft toch nog weer mee doen. Maar door de angst om nog erger geblesseerd te raken speelde hij risicoloos en vermeed de duels. Wel was zijn passing weer prima verzorgd. 
Dat Thygo nog de 9-1 maakte, nadat de verder goed keepende goalie van Makkum de bal los liet, was natuurlijk leuk voor hem en goed voor het doelsaldo! Al met al dus een mooi resultaat en LSC1890 E6 zou weleens mee kunnen doen om de titel... Maar ook een waarschuwing, niet tegen elke tegenstander zal het lukken om zoveel kansen onbenut te laten en toch zo ruim te winnen. Dus voor de coaches, spelers en trainers: 

Er is nog werk aan de winkel!


Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen Scharnegoutum. Uw verslaggever is er weer bij!





14 september 2013

Het seizoen is begonnen!

Na 3 seizoenen een nieuwe rol voor de clichecoach. Geen coach meer maar "onafhankelijk" reporter of partijdige voetbalvader. Zelf ben ik er nog niet helemaal uit. Misschien dat mijn trouwe volgers daar binnenkort maar eens een uitspraak over moeten doen.

Aangezien Nederland ruim 16 miljoen bondscoaches heeft, houd ik de toevoeging coach voorlopig nog maar even aan, ook al is het niet de bedoeling om "aan de stoelpoten van Anton en Kees te zagen". Zo daar was het 1e cliché.
Voortaan zal mijn verslag zich (nog) meer toespelen op het vermelden van echte clichés. Zoals julie gewend zijn, heeft elk verslag een vast item; seizoen 1 was het de speler van de week, seizoen 2 was het het moment van de dag en het laatste seizoen hadden we het doelpunt van de week. Dit seizoen zal ik de wedstrijd in één cliché proberen te vangen. Maar nu eerst het wedstrijdverslag.

Easterlittens E2 - LSC1890 E6 4-7

Na een lange warme en zeer droge zomer met kurkdroge velden hadden de weergoden besloten dat de velden wel een regenbuitje konden gebruiken. Helaas stopte de regen een half uurtje te laat dus schuilend onder de paraplu's, hadden alleen de spelers, coaches en de scheids last van de regen. Da's al één bijkomend voordeel van mijn nieuwe rol. Veilig onder de paraplu en alle tijd voor de notities.
Om 10.15 stonden de toppers van E6 in ieder geval "vol ongeduld, trappelend klaar voor de seizoensouverture". Aan Kees en Anton de taak om een "heel nieuw team samen te smelten".

Op doel Remco, achterin met Thylo, Roel en Abe en voorin Thygo, Chris en Sjors. En omdat Jorn nog "in de ziekenboeg" zit met een gebroken hand, begon gastspeler Jort van E4 als wisselspeler. LSC1890 E6 kwam als een "komeet uit de startblokken". De eerste kans voor Chris belande nog op de paal, maar kort daarna liet E6 zijn "aanvallende intenties duidelijk zien". Sjors tekende voor de eerste goal van het seizoen. 0-1.
Maar de tegenstander liet zich "niet uit het veld slaan" door deze vroeg goal en deed snel wat terug. Kon Remco in eerste instantie nog redding, brengen hij was kansloos op de rebound. 1-1. Jort was nu in de ploeg gekomen en deze zetten Sjors met een mooie dieptepass voor de keeper. Via de keeper belandde de bal helaas naast. Kort daarna al weer een kans en Jort toonde zich een ware killer: 1-2. De kansen bleven komen Chris schoot door de benen van de keeper, maar de bal miste voldoende snelheid. Thylo schoot hard, maar helaas net naast. Het was wachten op de volgende goal(s). Opnieuw was het Jort die zijn gastrol extra glans gaf door zijn tweede en de derde van E6 te noteren. (1-3).
Easterlittens begreep dat er wat moest gebeuren en "gooide alle schroom van zich af". Gelukkig toonde Remco zich een bekwame sluitpost en voorkwam met 3 reddingen dat Easterlittens langszij kon komen. Met een prima voorzet bracht Chris Thylo in stelling en deze zetten de "gasten op een 1-4 voorsprong'. Het was tijd voor een warm bakkie thee.

In de rust werd de keeper gewisseld. Remco in de verdediging en Thygo op de goal. Het was inmiddels droog geworden en de supporters gingen der voor zitten (staan).
Chris had er ook zin in en zette zijn vizier op scherp. 1-5 na een mooie voorzet van Sjors en de zesde goal was een lucky, Roel veroverde de afvallende bal en bereikte Chris; via een verdediger rolde de bal over de lijn. Tussendoor had de tegenstander nog gescoord dus stond het inmiddels 2-6. Dat leek een veilige marge, maar niet alleen coach Anton moest wennen aan de nieuwe speeltijden (2 x 25 minuten voor e-pupillen ipv van 2 x 20 bij de f-pupillen) ook de boys van E6 hadden moeite het "hoge tempo vol te houden". Het drassige veld maakte het spelen nog eens extra zwaar en eerlijk is eerlijk, Easterlittens leek meer conditie te hebben dan LSC1890.   Twee knappe reddingen van Thygo voorkwam gelukkig dat de tegenstander dichter bij kon komen. Ook schoot Easterlittens nog eens voorlangs. LSC1890 moest terug en meer dan een schot voorlangs van Remco konden ze daar voorlopig niet tegenoverstellen.
Toch kwam Easterlittens dichterbij. De 3-6 was een mooi schot in de verre hoek, onhoudbaar voor de goed keepende Thygo. De 4-6 was een gevolg van het gladde veld en het werd nog even spannend....

Maar met een mooi afstandsschot zorgde Roel voor de 4-7 en deze goal zette de wedstrijd op slot. Er werd niet meer gescoord dus:

"De eerste duur verdiende 3 punten zijn binnen!


Volgende week de eerste thuiswedstrijd tegen Makkum F2, graag zien we jullie dan weer langs het veld en anders online!