12 mei 2012

Sportiviteit beloond

Vandaag konden we zien dat de tegenstander alles uit de kast probeerde te halen om de kampioenskandidaat nr 1 de voet dwars te zitten. Het leek er op dat alles op en rond het veld geoorloofd was om maar niet van de toppers van LCS F8 te hoeven verliezen.
De tegenstander begon met 1 speler te veel en pas na een paar minuten werd dat gecorrigeerd. Ook op het veld kwamen de spelers van JV Bolsward ongeoorloofd veel weg met hun overtredingen. Natuurlijk zijn we elke week weer blij dat vrijwilligers zich beschikbaar stellen om het spel in goede banen te lijden. Ook houden we er niet van om commentaar te leveren op de leiding. Vandaag willen we daar helaas een uitzondering op maken. Deze wedstrijd was ongetwijfeld zonder scheidsrechter sportiever verlopen dan met scheidsrechter en dat kan nooit de bedoeling zijn van (pupillen-) voetbal. Dat is ook alles wat we hierover kwijt willen, want opnieuw hebben de jongens ons verbaasd hoe goed zij ook met deze (onsportieve) tegenwerking om zijn gegaan. Beginnen we vandaag gelijk ook met de man of the Match.
Niet alleen de maker van het belangrijke eerste doelpunt. Hij bleef onverstoorbaar met passjes strooien vandaag gebruikte hij zijn truukje (achter het standbeen langs) effectief. Plus hij liet zich niet provoceren tot onsportief gedrag. Hij liet als aanvoerder zien dat je je eigen spel moet spelen en dat je met je voeten moet spreken. Top gespeeld Maurits. Jij was vandaag terecht de Man of the Match!
In de eerste minuut al een prachtige corner van Remco, helaas voorlangs, Roel bracht de bal terug voor de goal  en Remco tikte de bal wel tussen palen, maar de keeper redde prima. Zoals gezegd al in de tweede minuut scoorde Maurits na een mooie assist van Remco de 0-1. Kort daarna lag de bal, na een lange rush van de tegenstander achter onze keeper Chris. (1-1). Niet lang daarna nu na een prachtige assist van Jasper opnieuw de voorsprong voor F8. Remco schoot de bal hard in de lange hoek en de keeper was kansloos. (1-2) LSC F8 ging onverminderd naar voren na een prachtige rush van Roel en dito voorzet tikte Remco de bal door op Jasper en hij scoorde fraai 1-3.
Jasper had de smaak echt te pakken, in zijn eentje stak hij het veld over en kwam alleen voor de keeper te staan. De keeper kwam echter goed uit, waardoor Jasper een sliding moest doen om nog bij de bal te komen. Helaas voor Jasper kon de keeper de bal tegenhouden en bleef het 1-3. Na goed verdedigen van Thijmen en Maurits kwam Jasper opnieuw in balbezit en nu scoorde hij wel (1-4). Het wordt inmiddels een beetje traditie dat bij een voorsprong de drang naar voren steeds groter wordt en de verdediging wel eens vergeten wordt. Dit keer stond Abe zelfs één keer tegen een overmacht van 3 spelers, maar hij bleef goed naar de bal kijken en wist in z'n eentje de klus te klaren. Via Jasper kwam de bal bij Remco die de bal in één keer door kaatste naar links, waar Sam helemaal vrij stond. Sam nam de bal knap aan en kapte zich vrij om vervolgens met z'n linker voet de bal in de verre hoek te schuiven (1-5). In de slot minuten van de eerste helft nog 2 prachtige kansen voor Remco. De eerste keer mocht hij in z'n eentje doorlopen naar de keeper, na een mooi steekpassje van Maurits. Remco zag opnieuw de keeper goed uitlopen en probeerde met een lobje over de keeper heen te scoren. Helaas was het lobje te zacht en kan de keeper mooi redden. De tweede kans was wel raak. Een mooi schot van Thijmen leek in de goal te verdwijnen maar via de hakken van Maurits kwam de bal bij Remco, die nu wel trefzeker was. (1-6).
Na de rust kwam Chris weer in de spits en werd hij als keeper afgelost door Remco.
In de tweede helft de bleven de kansen voor LSC, maar zag de tegenstander kans om met alle middelen het voetballen onmogelijk te maken. Erg knap was te zien hoe deze jonge spelers rustig de bal rond lieten spelen. En zich zo niet uit de tent lieten lokken door de soms harde overtredingen en intimidaties van de tegenstander. Nu Chris weer mocht voetballen liet hij gelijk zien wat hij het leukste vindt: Scoren. Na een prachtige assist van opnieuw Maurits scoorde hij 1-7 en kort daarna na een mooie individuele actie 1-8. Ook mocht een speler van Bolsward opnieuw ongestoord een paar spelers van LSC omver duwen en zo 2-8 scoren. Vervolgens kreeg Jimte nog een prachtige kans. Zijn geweldige schot werd echter prima gestopt door de keeper. Het slot akkoord was nog voor Jasper die zijn derde doelpunt van de wedstrijd maakte en de uitslag bepaalde op 2-9. Daarmee was de wedstrijd afgelopen en was dit een wedstrijd die we snel moeten vergeten.
Chris haalt verwoestend hard uit en scoort

Voetballen is een spelletje en of je de wedstrijd nou wint of verliest, als je maar je best doet kun je nooit als verliezer het veld aflopen. Anton en ik coachen de jongens op 2 basis principes Inzet en Plezier. Dat doen we door positief te coachen. Gelukkig hoeven wij onze jongens niet te coachen op sportiviteit en respect. Vandaag lieten ze weer eens zien dat zij die eigenschappen meer dan voldoende bezitten en die overwinning smaakte nog beter dan de 3 punten.