31 december 2012

Terugkijkend op 2012

Aan het eind van het jaar kijk ik even terug over het afgelopen jaar. Als sportliefhebber en als coach zet ik mijn hoogte, dieptepunten en bijzondere momenten op een rijtje: Mijn terugblik op 2012

Als sportliefhebber:
Hoogtepunt: De gouden medaille van Epke Zonderland op ringen tijdens de Olympische Spelen. Met zo veel lef en durf op het allerhoogste platform dit presteren. Dit is echt een sporthoogtepunt die ik nooit zal vergeten. Dit is misschien niet eens het sportmoment van dit jaar, maar misschien wel het (nederlandse) sportmoment allertijden.

Dieptepunt:
De afgang van het Nederlands elftal tijdens het EK in Polen en Oekraïne. Wat mij naast het de sportieve deceptie het meest gestoord heeft, is het gebrek aan zelfreflectie en ontbreken van enig schuldbesef bij de spelers. Als je met zo veel talent bij elkaar (immers 2e op het WK in 2010) dan moet je je diep diep schamen dat je als groep er niet in geslaagd bent om individueel over de eigen egootjes te stappen. En helemaal te vergeten dat voetbal in eerste instantie een teamsport is; Met niet alleen 11 spelers op het veld maar ook een groep begeleiders én wisselspelers.

Het sportmoment van het jaar
Opnieuw Epke:
De Winnaar:
Marianne Vos. Waar ze de afgelopen jaren steeds 2e werd op het WK wist ze dit jaar alles te winnen wat ze wilde winnen: Wereldkampioen Veldrijden, Wereldkampioen op de Weg en natuurlijk Olympisch Kampioen. Wat een winnaar!

De Verliezer:
Lance Armstrong en de wielersport. Ongelofelijk op welke wijze deze persoon de basis van de sport: Sportiviteit verkwanseld heeft en winnen tot een heilig en nietsontziend doel verheven heeft. Het feit dat hij er zo lang mee weg kwam is misschien wel de tekenend hoe verrot het wielrennen van binnenuit wel niet was. Ik besef me dat vals spelen net zo oud is als sportiviteit, maar het rapport lezend heeft me doen beseffen dat mijn cynisme over doping slechts een flauw grapje was. Deze persoon heeft de grootste "putsch" ooit proberen te bakken en kwam meer als 15 jaar hiermee weg. Wat een Farce!

Triest
Diep triest was natuurlijk de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen van FC Buitenboys. Ongelofelijk dat een spelletje kan leiden tot de dood van een mens.

Coach:
Als eerst was het natuurlijk een fantastische ervaring om met 9 jonge knullen hun eerste stappen op het echte voetbalveld te mogen zetten. Prachtig vind ik het om te zien dat ze steeds beter worden, maar ook dat het steeds meer een team wordt, waarin voor elkaar gestreden wordt en het plezier dat de jongen laten zien. Of ze nou verloren of gewonnen hebben, maakt niet uit, het plezier spatte er steeds weer vanaf. Ook de samenwerking met Anton en Jelmar heb ik als heel plezierig ervaren en mde dankzij die samenwerking hebben de jongens ook zo veel plezier kunnen maken.
Tot slot ook een compliment aan alle ouders/ broers en zussen, opa's oma's, supporters en volgers. Waar je (te) vaak hoort van wangedrag van schreeuwende ouders/supporters is het ook wel eens het vermelden waard dat er heel veel ouders (o.a. van Lsc1890 F5) juist op een hele positieve manier hun jongens (en meisjes) aanmoedigen met respect voor de tegenstander en de scheidsrechter. De duim is dit keer voor jullie!

Maar het sportieve hoogtepunt was natuurlijk het kampioenschap van Sam, Roel, Maurits, Jimte, Abe, Thijmen, Jasper, Chris en Remco met F8. Met slechts één nederlaag en verder alleen maar overwinningen de terechte kampioen van de voorjaarscompetitie 2012.

Verder was het jaar coachen één groot hoogtepunt. Ik heb geen dieptepunt kunnen bedenken. Hoe diep ik ook in mijn geheugen graaf.
Tot slot eindig ik met een prachtig cliché: Ik wens iedereen een succesvol en sportief

29 december 2012

Mijn rappportcijfer

Ik heb de KNVB trainer coach gedaan en hier zie je mijn resultaten.

Mijn overall resultaat is 89%. Niet slecht voor en beginnende coach zonder opleiding. Gelukkig zijn er dus ook nog verbeterpunten. Dit zijn mijn belangrijkste verbeterpunten.


B.2.4 Legt verband met training
Leg accenten tussen training en wedstrijd. Door tijdens de wedstrijd te coachen op situaties die getraind zijn komt de F-pupil in aanraking met het leermoment. Kinderen vinden het prettig wanneer bepaalde patronen in elke training en wedstrijd terugkomen.

B.2.7 Controleert zinvolheid
Coach niet te veel of te vaak. Het heeft namelijk niet altijd zin om te coachen. Controleer af en toe of het zinvol is wat je roept tijdens het coachen. Verbetert het team of de speler na iets wat jij hebt gezegd?

B.2.8 Coacht op hier en nu
Wacht niet te lang met coachopmerkingen. Coach zoveel mogelijk op het hier en nu. F-pupillen leven in de waan van het spel, iets wat 5 minuten geleden is gebeurd weten ze echt niet meer. Onthou wat er is gebeurd en ga erop trainen of kijk of je het nog een keer ziet gebeuren en coach dan.




21 december 2012

Eindstand Najaarscompetitie


Stand

#
Team
G
W
GL
V
P
DPV
DPT
PM
1
SJO RVC F4
8
7
1
0
22
59
2
0
2
SJO EBC/Delfstrahuizen F3G
8
7
0
1
21
46
15
0
3
LSC 1890 F5
8
6
0
2
18
62
11
0
4
CVVO F4G
8
5
1
2
16
53
11
0
5
TOP'63 F1
8
3
1
4
10
18
31
0
6
Heerenveense Boys F7
7
3
0
4
9
20
40
0
7
SJO Jeugd Voetbal Bolsward F4
6
2
1
3
7
20
31
0
8
Heerenveen F8
7
1
1
5
4
14
54
0
9
Joure SC F8
8
1
1
6
4
18
51
0
10
GAVC F4
8
0
0
8
0
7
71
0

15 december 2012

Goed eind voor de winterstop

Nadat vorige week er geen voetbal was, omdat de hele voetbalwereld stil stond bij het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, stond vandaag de inhaalwedstrijd tegen GAVC F4 op het programma. Met de regen en sneeuw van afgelopen week leek de kans dat het door zou gaan erg klein. Maar gelukkig kon er weer gevoetbald worden. Het veld lag er prachtig bij en tijdens de wedstrijd ging zelfs het zonnetje schijnen. Een heerlijke afsluiting dus voor de winterstop!

De spelers hadden van te voren goed naar de stand gekeken. GAVC F4 stond  stijf onderaan met nul punten uit 7 wedstrijden en een doelsaldo van 7 voor en 63 tegen. De coaches hamerden er dan ook op dat samenspelen vanuit de eigen posities en met inzet de tegenstander verslagen kon worden. Maar de spelersgroep dacht daar natuurlijk anders over. Tegen deze tegenstander kan IK scoren leek de tactiek van de meeste spelers. Met als gevolg dat ze elkaar behoorlijk in de weg liepen. Met z'n allen in de trechter was hun tactiek. En dat terwijl de ruimtes, zeker tegen deze tegenstander, zoals gewoonlijk aan de zijkanten lag.

Met Maurits de eerste helft op de goal en Sven voor deze keer in de verdediging speelde F5 vanaf het begin op de helft van de tegenstander. Maar het duurde even voordat F5 echt gevaarlijk werd. Onzorgvuldige afwerking zorgde ervoor dat de eerste 5 minuten nog steeds de 0 op het scorebord stond. Toen stuurde Jimte Sven de diepte in (over de zijkant!) en Sven zijn voorzet werd beheerst door Remco ingetikt. Kort daarna scoorde Roel (met links!) de 2-0. Vervolgens ontstond er voldoende kansen om de score uit te breiden maar Jimte, Chris, Sven en Abe hadden allemaal het vizier niet scherp staan. Toen was tijd voor Het moment van de wedstrijd. Abe veroverde de bal en stuurde Remco de rechterhoek in en die gaf een puntgave voorzet op Chris, die nu wel wist te scoren 3-0. en dat was de ruststand.

In de rust nog een poging van de coaches om het team te overtuigen van de ruimtes op de flanken. En met Jimte voor Maurits op de goal was de boodschap duidelijk: Minder elkaar voor de voeten lopen en benut de ruimte! Met Sven nu rechtsvoor en Maurits op de rechtsachter bleef het spelbeeld jammer genoeg hetzelfde. Dus opnieuw veel kansen die niet benut werden en veel aanvallen door het midden.
De tegenstander kwam gelukkig bijna niet op de helft van Lsc1890 F5 en als dat wel zo was hadden de verdedigers Abe, Roel en Maurits weinig moeite om de aanvallen onschadelijk te maken. Slechts één keer hoefde keeper Jimte (ver voor z'n goal) handelend op te treden.


Ook de 4-0 was weer het bewijs dat voetballen via de buitenkant het meest effectief is. Thijmen gaf een mooie voorzet (nu eens vanaf links) op Chris die legde af op Remco en die schoot fraai binnen. De goal daarna (opnieuw van Remco) was een beauty! Vanaf de linkerkant kant kapte hij knap de bal voor zijn rechtervoet en krulde de bal zo in de verre hoek. Volgens Remco het doelpunt van het jaar, maar wij houden het op het doelpunt van de week. Maurits schoot vervolgens de bal bijna nog door het net. Zijn prachtige loeier betekende (6-0). Het werd ook nog 7-0 toen een corner van Remco in één keer binnenviel. De eindstand werd bepaald door Chris nadat Roel na een solo de bal aan Remco gaf en zijn voorzet werd als een echte spits beheerst ingetikt. 8-0

Na het laatste fluitsignaal van de prima fluitende scheids Pieter Veenstra (dank voor het fluiten) was er nog tijd voor de penalties. Nu de winterstop begonnen is, even een terugblik: Lsc1890 f5 sluit af op een mooie derde plaats. Met nog één inhaalwedstrijd te gaan bestaat er alleen nog en theoretisch kans om nog tweede te worden. Wel sluit F5 het jaar af als het meest scorend team (62 doelpunten voor) van de klasse.
  • 8 wedstrijden gespeeld
  • 6 keer gewonnen (18 punten)
  • 1 keer terecht verloren van de koploper SJO RVC F4 
  • 1 keer onnodig verloren van de nr 2 SJO EBC/Delfstrahuizen F3G
  • grootste overwinning 0-22 tegen Heerenveen F8 (met een man minder)
  • 5 keer de nul gehouden 
  • 62 doelpunten voor
  • 11 doelpunten tegen
Tot slot hopen we dat Roel dit jaar onder de kerstboom een paar nieuwe voetbalschoen aantreft. Want ondanks het feit dat ie met z'n slof en oude voetbalschoen wist te scoren, zijn z'n dichtgeplakte voetbalschoenen echt over de uiterste houdbaarheidsdatum heen.

Namens alle spelers willen de begeleiders van Lsc1890 F5 (Jelmar, Anton en Johan) alle ouders, broers en zussen, opa's en oma's, supporters en volgers bedanken voor jullie support. En allemaal een fijne Kerst en een gezellige jaarwisseling gewenst. Laten we er in 2013 weer zo'n mooi voetbaljaar van maken!

Nabericht: De Kerstman is inmiddels op bezoek bij Roel geweest! Dank voor de foto!

Stand F-Pupillen (najaar) F5

PlElftalGWGLVPDPVDPTPM
1SJO RVC F4871022592-
2SJO EBC/Delfstrahuizen F3G8701214615-
3LSC 1890 F58602186211-
4CVVO F4G8512165311-
5TOP'63 F18314101831-
6Heerenveense Boys F7730492040-
7SJO Jeugd Voetbal Bolsward F4621372031-
8Heerenveen F8711541454-
9Joure SC F8811641851-
10GAVC F480080771-


7 december 2012

Zonder RESPECT geen VOETBAL


Zonder respect geen voetbal. Deze leus op posterformaat heeft de KNVB vrijdag geplaatst in alle landelijke dagbladen. De voetbalbond reageert daarmee op de dood van een grensrechter die maandag overleed nadat hij een dag eerder was mishandeld door jonge spelers van de club Nieuw Sloten.

Foto: KNVB

„ Respect is meer dan een woord! Laat zien dat jij ook vóór sportiviteit en tégen geweld bent en hang deze poster achter het raam, thuis of bij je vereniging”, staat er op de poster.

4 december 2012

Gemiste kans van de KNVB

De KNVB heeft dinsdagochtend onder meer na een goed gesprek met twee bestuursleden van SC Buitenboys tot een aantal maatregelen besloten, in vervolg op het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

1. Alle wedstrijden in het amateurvoetbal voor komend weekend worden afgelast.
2. Voorafgaand aan alle wedstrijden betaald voetbal zal een minuut stilte in acht worden genomen.
3. De teams en arbitrage in het betaald voetbal zullen komend weekend rouwbanden dragen.
4. De algemene vergadering amateurvoetbal - die gepland stond voor aanstaande zaterdag - wordt tot nader order uitgesteld.

Als eerste vind ik het natuurlijk ongelofelijk triest wat deze grensrechter en zijn familie, vrienden en clubgenoten is overkomen. Mijn medeleven en condoleance gaan uit naar hen. Maar ik zet grote vraagtekens bij deze maatregelen.

Als eerste moet een maatregel als deze een bepaald doel dienen. Dat we geweld op en rond het veld NIET  tolereren en dat we met respect met elkaar omgaan of noem maar op. Dat betekent dat we een moment van bezinning moeten creëren waar we ons respect kunnen tonen naar deze vrijwilliger. Door alles af te lasten ontneem je het gehele amateurvoetbal die kans om het respect te tonen en stil te staan bij dit vreselijke incident. Nu gaan we zaterdag allemaal ons ding doen; autowassen, boodschappen doen en misschien wel een kerstboom kopen en optuigen.

Als je dan wel een signaal wilt afgeven: Las dan het betaald votebal in zijn geheel af. Daar lopen namelijk de voorbeelden van alle jeugdspelers en supporters die als ze zelf op het veld staan denken dat ze Van Persie, Snijder of Van Bommel of Strootman zijn. Die laatste twee noem ik bewust omdat hun respectloze manier van provoceren, ageren en commentariëren op de leiding ook nagedaan worden. Zero Tolerance betekent dat we dit gedrag niet accepteren en maatregelen DURVEN nemen die het Betaald Voetbal belang en het Commercieel belang raken.

Ik kan praten wat ik wil, het goede voorbeeld geven wat ik wil en positief coachen langs de kant. Als we onze helden niet corrigeren, sta ik als ouder, coach van een pupillenelftal op 2-0 achter.
Ja ik corrigeer onacceptabel gedrag door spelers die natrappen, een grove overtreding maken en commentaar leveren op de scheids. Maar ik krijg nu niet de kans aan mijn team uit te leggen dat we stil staan bij die verschrikkelijke gebeurtenis in Almere. Graag had ik hen zaterdag uit willen leggen dat wij als team respect hebben voor de scheidsrechter en dat we stil staan om deze grensrechter te gedenken.

Ik zeg dus gemiste kans KNVB!!!!