30 maart 2013

Kampioen van Sneek

Vandaag het duel tegen stadsgenoot SWZ F4, dus stond het kampioenschap van Sneek op het spel. De ochtend begon met verontruste sms-jes en telefoontjes: Gaat het wel door? Want ook al is het bijna april,  de dag begon met sneeuw. Maar gelukkig was de meeste sneeuw weggesmolten en kon de wedstrijd beginnen.

Met Roel en de niet helemaal fitte Jasper op de wissel begon Jimte vandaag in het centrum van de verdediging. Abe en Dylan op links- en rechtsachter en voorin met Sven op rechts, Chris in de spits en Thijmen op links. En met Remco op zijn vertrouwde plaatje in de goal begon de wedstrijd met heel veel kansen:

Thijmen met een hard schot, gekraakt door de verdediging en Chris schiet de rebound naast, Chris ziet zijn schot gestopt door de keeper, Sven schiet voorlangs, Chris met een rolletje in de handen van de keeper. Het had na 5 minuten al 4-0 kunnen staan, maar de 0 stond voor beide partijen nog op het bord. De aloude voetbalwet als je de kansen niet benut scoort de tegenstander ging ook hier bijna op. Een speler van SWZ F4 mocht zomaar langs de 3 verdedigers lopen, maar gelukkig stond Remco op z'n post en bleef het 0-0.
De 2-0 van Chris
Pas in de 8e minuut werd de ban gebroken. Sven neemt een corner en de afvallende bal werd hard door Roel teruggebracht en daar stond Sven nog helemaal vrij om de 0-1 prachtig in te schieten.
Kort daarna werd het 0-2. Chris passeert fraai 2 verdedigers en schiet prachtig in de verre hoek. Dat was het doelpunt van de week.
Maar de 3e mocht er ook zijn. Thijmen met een splijtende dieptepass (van de eigen helft!) op Chris die helemaal alleen door mocht lopen naar de goal. Chris schoot de bal met een fraaie boogbal in het net. 0-3
Opnieuw zette Thijmen Chris met een beheerst steekpassje voor de keeper. Maar in plaats van de meegelopen Sven of Thijmen aan te spelen schoot Chris tegen de keeper aan. Ook Roel schoot nog een keer tegen de keeper, voordat Jimte met een droge knal de keeper nu wel kansloos liet. 0-4. Dylan en Abe stonden weer ouderwets te poetsen. Jimte en Roel schoven steeds goed door en daardoor speelde LSC eindelijk weer eens een wedstrijd op de helft van de tegenstander. En daar moet het tenslotte gebeuren. Thijmen en Sven hielden het veld goed breed, waardoor Jimte en Roel steeds goed konden doorschuiven en Chris voorin konden ondersteunen.
Voor de coaches is er in de rust weinig te melden, alleen werd er door Jelmar nog even op de posities gewezen: Remco werd veldspeler en Thijmen ging keepen. Remco startte onder protest op linksvoor: "Ik ben niet  links en kan niet vanaf links spelen...."

Al in de eerste minuut bleek dat Remco op links geweldig uit de voeten kon. Hij hield het veld goed breed.  Sven had dat gezien en stuurde een mooie diepe bal. Die Remco aannam, naar voren dribbelde en met LINKS! schitterend in de verre hoek schoot (0-5). Vanuit de aftrap soleerde een aanvaller van SWZ zomaar door de verdediging en scoorde de 1-5. En toen ging de doelpuntenmachine los. Sven vanuit een voorzet van Chris betekende de 1-6. Chris na mooi voorbereidend werk van Jimte die Remco weer de diepte in stuurde die vervolgens (weer met links) de bal voorzet en Chris de bal eenvoudig kon intikken (1-7).
SWZ F4 liet de kopjes hangen en gelukkig gingen de boys van LSC1890 F5 vol door. Opnieuw veel kansen: Chris ziet de vrijstaande Jasper en Sven over het hoofd en schiet tegen de keeper, Sven geeft een mooie afdraaiende voorzet op Chris die net naast tikt, maar dan toch weer een goal. Roel stoomt op vanuit de achterhoed en geeft Chris een niet te missen kans 1-8. De 1-9 was een intikkertje van Remco nadat de keeper een hard schot van Sven moest loslaten.
De 1-10 kwam op naam van Roel opnieuw een fraaie assist van Sven die een geweldig wedstrijd speelde, vol strijd om de bal, goed passend en ook nog scorend.
Deze is voor Jelmar
Jasper was ondanks het feit dat ie deze week ziek was geweest weer lekker aan het wrotten en zwoegen op het middenveld. Even leek het erop dat Remco de 1-11 scoorde. Na een schitterende uittrap van Thijmen, kon Remco helaas de bal niet binnenhouden. De bal was volgens Jelmar een meter uit, maar Remco dacht daar anders over. Hij ging door (natuurlijk weer over links) en scoorde. Gelukkig was Jelmar zo sportief om dit aan de scheidsrechter te melden en het doelpunt werd terecht afgekeurd. Kort daarna maakt Remco toch de 1-11, dankzij een mooie voorzet van Dylan. De laatste goal 1-12 was kolderiek, Remco geeft een mooie voorzet, valt bijna in één keer in de goal, maar de keeper tikt hem naar de zijkant, Roel zet voor, Chris maait over de bal, keeper komt eruit en probeert Remco van de bal te houden die zet weer voor, maar Chris en Roel lopen elkaar in de weg waarna de bal toch weer bij Remco terecht komt en die tikt de bal in de lege goal. Een meer dan verdiende overwinning, die het gevolg was van 40 minuten geconcentreerd samenspel, mooie passes, goed positiespel via de zijkanten en veel plezier. De afwezige coach Anton kan trots zijn. De boys hebben gespeeld zoals hij het zo graag ziet! Hun boodschap is duidelijk:  Anton plak er nog maar een paar daagjes aan vast daar downunder. De boys redden het prima zonder jou!



16 maart 2013

Oef; pijnlijke nederlaag


Na de prachtige wedstrijd vorige week, kreeg Lsc1890 F5 vandaag het deksel op de neus. En hoe? Met maar liefst 10-1 werd er verloren van NOK F1.

Vanaf het begin ging het al fout. Vanaf de aftrap mochten de spelers van de tegenstander zo doorlopen en scoorde NOK de 0-1. F5 stond erbij en keek er naar. Of beter F5 lag nog te slapen:

Alleen Jimte was vanaf het begin wakker en hij maakte zijn belofte: "Ik ga als een leeuw te keer tegen NOK" helemaal waar. Hij passeerde drie man (puur op inzet en karakter) en zette Chris prachtig, alleen voor de keeper. De mooie boogbal van Chris belande helaas op de lat. Deze actie had de rest helaas nog niet wakker geschud en ze sliepen nog even verder. Gelukkig was ook Remco wakker, o.a. door een paar keer goed uit te te lopen, wist hij een paar kleine kansjes onschadelijk te maken en het bleef lang 0-1. Op zich al een wonder want steeds weer liep F5 achter de tegenstander aan. Het was dan ook te verwachten dat kort daarna de 0-3 viel. Bij beide doelpunten stonden er 2 aanvallers vrij voor de goal terwijl er 3 verdedigers bij de ene tegenstander in balbezit stonden te wachten. De tegenstander had steeds goed oog voor de vrije speler, waardoor Remco beide keren kansloos was.
NOK scoorde 0-4 uit een penalty, nadat er in het strafschopgebied hands gemaakt werd. Ook al zat Remco in de goede hoek, hij kon de bal onvoldoende van richting veranderen. Maar het slaapfeestje was nog niet over. Het werd voor rust nog 0-5 en 0-6. Met dank aan ego-en in de verdediging en voor de goal langs uitverdedigen. Toegegeven de tegenstander was groter, sterker en beter, maar ze waren ook feller in de duels en streden voor elke bal. Hoe anders was het deze week met F5. Helaas geen strijd en inzet. We zullen het maar houden op een off-day. Het lukte de coaches pas in de rust om de paar nog slapende spelers een beetje wakker te maken. Tekenend was misschien wel het feit dat 6 spelers zich vrijwillig melden om te keepen. Hadden ze er wel zin in?

Met Thijmen in de goal voor Remco en nu met 8 tegen 8 werd het doel bijgesteld. "Laten we met nul beginnen en zorgen dat we de tweede helft scoren."
Het begin van de tweede helft was goed. Thijmen met een schitterende lange uittrap zette in één keer Chris voor de goal. Helaas was de verdediger sneller en voordat Chris kon schieten wist de verdediger van NOK de bal tot corner te werken. Daarna redde Thijmen nog eens miraculeus met zijn voet, maar was hij kansloos tegen de volkomen vrijstaande spits van NOK (0-7). Een paar keer lieten de boys van F5 zien dat ze kunnen voetballen. Chris die de bal breed legt op Remco, zelf doorloopt naar de goal, Remco die zijn tegenstander uit kapt en een prima voorzet bij Roel af leverde. Die had net wat te veel tijd nodig en zijn schot werd geblokt. Daarna nog een prima dieptepass van Jasper en Chris scoorde de eretreffer (1-7). Even leek het erop dat F5 ging aanzetten, maar na de 1-8 gingen de koppies naar beneden en werd het ook nog 1-9. NOK had geen medelijden en strafte de offday af met een nederlaag met dubbele cijfers: 1-10.

Tot slot:
Je hoeft niet beter te zijn als je tegenstander zeggen we altijd. Met plezier en inzet kun je nog steeds ver komen. Vandaag leek het er op dat te veel spelers geen zin hadden en bleef de inzet van te veel spelers te beperkt. De les van vandaag: Als je een slaapfeestje gaat houden stuur dan een uitnodiging, dan trekken we de pyama aan ipv de kicksen!

N.B.
Het is helemaal niet erg om te verliezen. Soms is een tegenstander gewoon  beter. Wel kun je je best doen en dat ontbrak er vandaag aan. Gevolg; tegen een betere tegenstander kun je dan met dubbele cijfers verliezen.
Maar kop op de volgende wedstrijd begint gewoon weer met 0-0 en dan zullen we laten zien wat we van deze wedstrijd geleerd hebben. Of zoals Jimte zegt, dan gaan we als leeuwen te keer!

Jimte maakt het Messi lastig!
Aan de ouders: Volgende keer graag de jongens wakker maken met het volgende liedje:

9 maart 2013

Hartverwarmend voetbal in de ijzige kou!

KOUdum
De eerste punten zijn binnen, door een 3-6 overwinning heeft LSC1890 F5  3 ijskoude punten mee kunnen nemen naar Sneek. En de thuisplaats van vandaag deed zijn naam eer aan: KOUdum.
Zelfs met thermo-kleding, handschoenen en hier een daar een muts was het goed te zien dat de jongens het bar en bar koud hadden. Dus wat kun je beter doen dan fanatiek voetballen en met het vuur in de sloffen je stinkende best doen? Nou dat deden ze. Voor de wedstrijd nog even stil gestaan bij de (verloren) wedstrijd van vorige week en de nadruk gelegd op plezier en inzet. Zo gingen de jongens de wei in.

Bij de tegenstander zaten een paar prima voetballertjes, die met mooie dribbels en goede passing de wedstrijd wilden controleren. LSC F5 zette daar met fanatisme, strijd en druk op de bal een goede strategie tegenover. Het resulteerde in een mooie en spannende wedstrijd, met voor beide teams een paar kleine kansjes, die steeds gered konden worden door de keepers. Daardoor duurde het lang voordat de eerste goal viel. F5 mocht als eerste juichen. Chris kreeg op het middenveld de bal, speelde Jasper via de zijkant aan, die Jimte met een strakke dieptepass de hoek in stuurde. Jimte stoomde als een echte rechtsback op naar de hoek en gaf een afgemeten voorzet op Chris. Die kapte zich zelf vrij, wachtte tot de keeper een hoek koos en schoof beheerst binnen. Wat een prachtgoal! (0-1).
Kort daarna beloonde Chris Jimte voor zijn schitterende voorzet en gaf nu een assist aan Jimte. En Jimte liet zien dat hij elke week weer beter wordt. Als verdediger eerst een assist en een prima goal (2-0) drukte hij een duidelijke stempel op de wedstrijd.

De wedstrijd golfde nu op en neer. Met Dylan in de rol van Abe (links) en Roel controlerend in het midden en Jimte op rechts werd bijna elke aanval door de super spelende verdediging onschadelijk gemaakt. Lukte het de goed spelende aanvallers van Oeverzwaluwen dan toch door de verdediging te breken dan stond Remco paraat om zijn doel schoon te houden.
Maar ook bij de tegenstander speelden een paar prima verdedigers die Sven, Jasper en Chris goed in bedwang hielden. De rust werd dus bereikt met een 2-0 voorsprong. In de rust de complimenten voor de inzet en het goede spel en een waarschuwing dat de tegenstander er waarschijnlijk nog een schepje boven op zou doen. Dus verlangden de coaches ook van F5 nog een schepje erop!

En dat was inderdaad nodig want de wedstrijd ging verder waar de eerste helft was geëindigd! Een gelijk opgaande strijd van 2 teams die aanvallend wilden voetballen. En weer was het LSC1890 F5 die het eerst wist te scoren: 3-0 door opnieuw Chris nadat Sven Jasper weer eens prima de diepte in had gestuurd. Heerlijk om te zien dat de jongens de ruimte op de zijkanten steeds beter benutten.
De tegenstanders gaven echter nog niet gewonnen en kwamen in korte tijd op 1-3 en 2-3. Het schot uit de tweede lijn werd tot 2 keer toe niet op tijd onschadelijk gemaakt waardoor Remco 2 keer de bal uit het net moest halen. Het werd nog spannend!

Gelukkig bleef Jimte de bal steeds vanuit de verdediging de diepte in spelen en gaf hij gastspeler Karsten een mooie doorgang naar de keeper. Hij liet de keeper kansloos en de marge was weer 2 (2-4). Even zakten de koppies van de tegenstander en vanuit een corner pakte Chris de bal op kapte via links zich zelf vrij en stifte de bal beheerst in de verre hoek. (2-5).
Doordat dat de aanvallers van Oeverzwaluwen nog een keer sneller anticipeerden op een voorzet van de zijkant werd het nog 3-5, Maar het slot akkoord was voor Sven. Die een afgeslagen bal van Jasper mooi controleerde en beheerst de bal inschoot! Dat betekende de 3-6 en was tevens de eindstand.
De 0-1 van Chris
Het eerste doelpunt van Chris is uitgeroepen tot  doelpunt van de week: het was een prachtig samenspel via meerdere spelers en via de zijkanten! "uit het boekje"

Remco: een fantastische wedstrijd gekeept met een paar schitterende reddingen.
Dylan: wat een inzet en energie heb jij in de wedstrijd gestopt. Wij zijn blij met jou als nieuwe aanwinst!
Roel: Verdedigend poetste je weer veel tegenaanvallen weg, aanvallend mag/kun je nog beter worden door eerder de bal de diepte (over de zijkanten) te spelen.
Jimte: Opnieuw speelde je de beste wedstrijd tot nu toe! Met 2 assists en een doelpunt echt Top!
Sven: Passend weer goed, verdedigend mag er nog een schepje bij!
Chris: weer drie! doelpunten en je verzet steeds meer verdedigend werk.
Jasper: Je hebt weer gestreden en gevochten voor iedere bal en op de voor jou vreemde (linksvoor) plek was het  nog een beetje wennen, maar vanuit het middenveld wist je steeds weer de aanval te beginnen.
Karsten: bedankt voor je 2 korte invalbeurten en je doelpunt!
Maar het allerbelangrijkste vandaag was dat de jongens als team gestreden hebben. Ze hebben gevochten voor elkaar en met plezier en inzet 3 hele belangrijke punten binnengehaald. Want eerlijk is eerlijk, de tegenstander speelde met een man minder (6 ipv 7 spelers) dus beloofd de terugwedstrijd een zeker een lastige pot te worden.


Tot slot:
De kou had ook diverse supporters thuis gelaten, dus complimenten aan de ouders/supporters die zich door de kou niet tegen lieten houden en ze zijn bedankt door de jongens met deze mooie overwinning! Volgende week weer thuis tegen NOK dus tot de volgende keer!

2 maart 2013

We zijn weer los...

De eerste wedstrijd van het  nieuwe seizoen zit er weer op: Een 3-6 nederlaag tegen SDS f2. Met vandaag onze nieuwe aanwinst Dylan (tijdens de winterstop overgenomen van Scharnegoutum) ter vervanging van de gestopte Maurits.
Achter vlnr: Chris, Roel, Jimte en Jasper
Voor vlnr: Remco, Abe, Dylan en Sven. Afwezig Thijmen
Opstelling: Op goal Remco, linksachter Abe, centrumverdediger Roel, rechtsachter Jimte. Rechtsvoor Sven, spits Chris en linksvoor Jasper. Wissel Dylan.

De wedstrijd begon goed. Een kleine kans voor Chris na een mooie actie van Jasper die Sven de diepte instuurt en de voorzet bereikt Chris. Zijn schot werd goed gestopt door de keeper. Maar ook de tegenstander begint goed, maar Abe weet, ten koste van een corner een goal te voorkomen.
Kort daarna dan toch de tegengoal. Een speler van SDS kan opstomen door het midden en zijn harde schot betekent de voorsprong voor SDS F2.
Langs de kant werd het al snel duidelijk dat dit een moeilijke wedstrijd kon worden. De tegenstander was veller op de bal, schuwde de duels niet en speelde goed via de flanken, waar ze steeds de vrije spelers wisten te vinden.
LSC1890 f5 was een stuk minder fel en had moeite met het fysieke spel van SDS. Ze werden steeds meer de baas op veld. Dat resulteerde in 2 grote kansen maar gelukkig kon Remco 2 keer redden. Maar als de tegenstander met 2 man vrij voor de goal mag blijven staan dan is het natuurlijk niet moeilijk meer om te scoren. Dus snel werd het 0-2 en 0-3. Gelukkig kon F5 voor de rust nog wat terug doen zodat het nog een wedstrijd bleef. Sven schoot de voorzet van Chris beheerst in de hoek. Een aanval volgens het boekje, via de ruimte aan de zijkant. Wat mij betreft het doelpunt van de week.
de 1-3 van Sven

In de rust werd er stevig gehamerd op het ontbreken van de strijd. Een tegenstander kan wel beter zijn, maar alleen met maximale inzet en strijd om de bal maak je wel zeker een kans.
Gelukkig werd deze boodschap begrepen en gingen de jongens vol goede moed de tweede helft in. Met veel meer strijd en inzet werd de tegenstander onder druk gezet. Dit resulteerde in een enorme kans voor Chris. Helaas schoot hij op de keeper. Ook Sven kreeg nog een mooie kans maar ook deze werd gered door de keeper. Helaas liet het geluk F5 ook nog in de steek. Een niet al te hard schot van SDS werd ongelukkig van richting veranderd en liet Remco kansloos achter. 1-4 Opnieuw maakte SDS in een paar minuten maximaal gebruik van de ruimte op de zijkanten en liep het snel uit naar 1-6. De wedstrijd was gespeeld en de 3 punten waren terecht voor SDS.
Maar bewonderenswaardig was het om te zien dat de jongens van F5 na de 1-6 nu wel hun best bleven doen om nog te scoren, ze lieten hun hoofd nu niet tussen de schouders hangen maar stroopten de mouwen nog eens op. Die inzet werd beloond via een mooie goal van Roel (2-6) en ook Jimte werd voor zijn inzet beloond met een doelpunt 3-6. Hierna kreeg F5 zelfs nog kans op meer. Maar een schot van Jasper werd mooi gered door de keeper en de rebound van Chris belande opnieuw via de keeper naast.

Les van deze wedstrijd: Nu Lsc1890 F5 hoger is ingedeeld zullen de jongens elke week de mouwen moeten opstropen. Alleen met inzet en plezier kan het weer een mooi seizoen worden!
Tot slot een speciale vermelding voor Dylan, die zonder training voor het eerst samenspeelde met de boys van F5 en dat op zo'n manier deed of hij er al jaren bijhoort. We zijn weer los en we hebben er weer zin in!

kijk hier voor nog meer foto's