3 november 2013

LSC1890 E6 in Ajax-style

Het zit al een tijdje niet mee in Amsterdam. Sinds de "fluwelen revolutie" van JC te B. hoor je Frank de Boer na nieuw puntverlies positief verslag doen van de wedstrijden. We hadden controle, het meeste balbezit, speelden op de helft van de tegenstander en creëerden de meeste kansen. Tel je daarbij ook nog op dat "we" weinig kansen weggaven dan klinkt het vaak net of "ze" gewonnen hadden.
Afgelopen zaterdag leek LSC1890 E6 wel een beetje op dit huidige Ajax. 3-1 verloren maar het meeste balbezit: schatting 65% - 35%. De meeste kansen, en bijna de hele wedstrijd op de helft van de tegenstander.

Hoe je dan toch nog verliest?

Frank de Boer heeft het antwoord: "Eigenlijk heel simpel". Res E2 zette 30-40% van haar kansen om in een doelpunt. En dat deden ze via snelle counters erg effectief. LSC1890 haalde denk ik nog niet de 10%. Want kansen waren er zat. Genoeg prachtige individuele acties, een paar mooie aanvallen over meerdere schijven en veel afstandsschoten op doel. Maar ook zie je het terugkerend patroon dat sommige spelers pas na- of bedenken om over te spelen op het moment dat het te laat is.

Te vaak nog is de volgorde: bal aannemen, lopen met de bal, actie, bal kwijt. Of te wel: pas passen als de actie dreigt te mislukken ipv: Aannemen, kijken, passen, met andere woorden pas een actie als er geen afspeelmogelijkheid is. En dus ga je met een 2-0 achterstand rusten. Conclusie van de eerste helft. LSC1890 E6 miste het geluk en het chochme voor de goal.

Dat chochme wil Frank graag uitleggen: Als de tegenstander een goede grote keeper heeft moet je niet van heel ver recht op het doel schieten. Je geeft hem zo alle kans om de bal te vangen. Bij een grote keeper moet je dicht bij hem komen en ipv in het midden moet ie laag in de hoek. Anders maak je de keeper steeds beter en kan ie zelf uitgroeien tot de beste man van het veld.

En ja, als de ballen die er eigenlijk in moeten dan ook nog over geschoten worden, dan weet je dat het geluk aan hun zijde komt.

Tenminste.... dat weet  Frank de Boer. Mag je van eerst jaars E-pupillen hetzelfde verwachten Frank?

Laten we maar zeggen dat ze een goede les van RES hebben gekregen.

De tweede helft ging het iets beter als de eerste. En eindelijk wist Chris, na een voorzet van Sjors de bal binnen te tikken. Dat betekende de 2-1. Had er meer in gezeten dan dat? Eigenlijk wel. De kansen op de gelijkmaker waren er voldoende. Maar ze werden simpelweg niet benut. Of er werd een verkeerde keuze gemaakt. dat in de slotminuten nog de 3-1 viel was alleen maar voor de statistieken.

Of zoals Frank zou zeggen, we zitten in een proces en ik zie goede en minder goede dingen. De goede dingen stemmen me tevreden en moeten we vasthouden en voor de minder goede dingen weten we dat we daaraan moeten werken. We werken er in de training in ieder geval hard aan. (Als liefhebber van voetbalcliches ben ik erg blij met Frank de Boer....

Dus Jelmar je weet wat je te doen staat.....