29 september 2012

Goede start voor Lsc1890 F5

Na een lange voorbereidingsperiode konden de jongens gelukkig eindelijk los: om het echie. Het was nog even wennen zo'n eerste wedstrijd en het weer was een beetje symbolisch voor het vertoonde spel: zon en regen wisselden elkaar af. Hele goede momenten werden afgewisseld met slordige momenten.  Maar de competitie is begonnen en de eerste overwinning is binnen: 6-0 winst; 3 punten in de knip.

Spelmoment Lsc1890 F5 - Top'63 F1
Het is de bedoeling dat we dit jaar de jongens meer met een persoonlijke opdracht de wei in gaan sturen. Ook willen we iets meer balans in de aanval en verdediging, aangezien de voorbereiding liet zien dat we veel aanvallend ingestelde jongens hebben. Dus begonnen ze met echte verdedigers op de posities links, midden en rechts. De eerste minuten namen Roel, Abe en Maurits deze opdracht wel heel letterlijk. Doordat de verdedigers stijf achterin bleven staan kreeg F5 niet echt de grip op de wedstrijd. Er werd veel op de helft van de tegenstander gespeeld, maar doordat de verdedigers (nog) niet inschoven op het middenveld waren de aanvallers steeds in ondertal. Hierdoor konden de aanvallers voorin niet echt een vuist maken. Bijkomend voordeel was wel dat elke poging tot een tegenaanval al heel snel door de goed verdedigende Maurits, Roel en Abe onschadelijk gemaakt werden. Met name Maurits voelde zich helemaal thuis in zijn nieuwe rol. Maar ook Jimte (die ingebracht werd voor Maurits) speelde een goede verdedigende wedstrijd.

Voorin waren de kansjes spaarzaam en wie anders dan goalgetter Chris wist één van die spaarzame kansen te benutten. De assist was van Roel, die steeds meer druk naar voren ging zetten. Met name zijn lange bal van achteruit is een dodelijk wapen. Maar ook beheerst Roel de steekpass als geen ander. Jammer genoeg wist Jasper hem niet te verzilveren tot een doelpunt. Nog een keer Jasper, Thijmen en Chris kregen nog kansen, maar het bleef 1-0 tot de rust. Vermeldenswaard is het afstandsschot van Thijmen. Helaas spatte die van de lat, maar de afwerkingsoefeningen op de training beginnen hun vruchten af te werpen.
In de rust werd keeper Remco vervangen door Jasper en kregen de jongens de opdracht mee om meer druk naar voren te zetten.
De 2e helft ging dat een stuk beter. De verdedigers schoven meer door waardoor er meer aanspeelpunten voorin waren. Remco hield het op rechts goed breed en ook Thijmen op links was vaak aanspeelbaar.

Moment van de wedstrijd de assist van Sven!
Spelend op de helft van de tegenstander, kwamen de kansen als vanzelf. Chris scoorde vlak achter elkaar de 2 en de 3-0. Allebei na een assist van Thijmen en de voorbereiding via Jimte. De 4-0 was het moment van de wedstrijd Aanvoerder Sven, die zijn officiële debuut bij de f-pupillen maakt passeerde op rechts 2 spelers en gaf een perfecte diepte pass op Chris, die vrij voor de keeper zijn 4e doelpunt maakte. Chapeau Sven; een prachtig debuut en een goede wedstrijd!

Top'63 F1 werd wat moe en de combinaties werden steeds mooier. Want ook de 5e goal was een beauty. Roel stuurde Remco over de rechterflank naar voren, die zette goed voor en Jimte was de eerste die zijn voet tegen de bal zette. Tot slot maakte Roel met een verwoestend schot nog de 6-0, hij schoot bijna de keeper met bal en al de goal in. Over de keeper van Top nog het volgende, hij verhinderde met een paar knappe reddingen dat de dubbele cijfers gehaald werden, maar 6-0 was een mooie en terechte uitslag. Een goed begin, maar of het voldoende is voor een nieuw kampioenschap???

Als coaches zijn wij ervan overtuigd dat de jongens meer kunnen dan dat ze vandaag hebben laten zien. De potentie is er, dus als we er met z'n allen in slagen om dat eruit te halen, kan dit team weer mee doen voor de prijzen! Goal 4 en 5 waren een voorbeeld van het systeem dat we dit jaar willen gaan spelen. Via de zijkanten ligt immers de ruimte! Nog te vaak gaan de aanvallen via het centrum, maar gelukkig zien we ook dat de jongens als ze wel via de zijkanten voetballen hier ook direct gevaarlijk mee zijn. Voor de komende weken zal Jelmar hier ook meer op gaan trainen, zodat dit echte automatismen gaan worden.

Tot slot nog even een compliment voor de scheidsrechter. Speler van A1 Patrick Zijda floot een foutloze wedstrijd, hij liet doorspelen als dat kon en greep alleen in als het echt nodig was. Echt een voorbeeld van een begeleider zoals als we dat graag zien. Bedankt Patrick!




26 september 2012

Stemmen op Mats Haven

Op woensdag 17 oktober a.s. vindt in en rondom het Abe Lenstra Stadion een uniek evenement plaats voor het Foppe Fonds en KIKA: de benefietwedstrijd Foppe versus Marco. Foppe de Haan speelt met een Fries elftal tegen het elftal van sc Heerenveen onder leiding van Marco van Basten. Foppe heeft samen met een aantal trainers de voorselectie van het Fries elftal samengesteld. Een van de genomineerde spelers is
Mats Haven van LSC1890. Allemaal op hem stemmen dus! Dat kan hier.
Van 33 naar 18 
De amateurspelers uit Friesland voetballen bij onder andere Harkemase boys, ONS Boso Sneek tot spelers van de kleinere clubs als VV Kollum, SC Joure, FVC Leeuwarden en Burgum. De speler met de meeste stemmen per positie speelt op 17 oktober om 19.00 uur in het Abe Lenstra Stadion tegen sc Heerenveen. Van de 33 spelers blijven er uiteindelijk 18 selectiespelers over. Wie er uiteindelijk in het team van Foppe komt, hangt af van u! Stem hieronder op uw favoriete speler! Stemmen kan t/m 11 oktober a.s. Bekendmaking In de Leeuwarder Courant zal uiteindelijk bekend worden gemaakt wie op woensdag 17 oktober mogen spelen onder leiding van Foppe tegen SC Heerenveen. Kaarten Via www.sc-heerenveen.nl kan iedereen kaarten van € 5,- per stuk bestellen voor deze unieke benefietwedstrijd. Ook zijn hier kaarten te bestellen voor de feestavond van €10,- per stuk, die aansluitend plaatsvindt met artiesten als De Kast, Tim Douwsma, Griet Wiersma. Fries Kampioenschap Traplopen Voorafgaand aan deze benefietwedstrijd vindt het Open Fries Kampioenschap Traplopen plaats.
Inschrijven voor dit evenement kan via www.sportfanfryslan.nl/ofktraplopen. Beide evenementen staan in het teken om geld in te zamelen voor het Foppe Fonds en KIKA. Initiatiefnemers van dit uniek Fries spektakel zijn Foppe Fonds, sc Heerenveen, Priore en Sport Fryslân. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door onder andere de Rabobank, Jako, Boso, Univé, Leeuwarder Courant, Kooyenga groep, AV Heerenveen en Defensie.

15 september 2012

Oefenen in verliezen

Vandaag alweer de tweede oefenwedstrijd en dat was een zware! Omdat vorig seizoen bijna alles was gewonnen (op 1 wedstrijd na) en ook de eerste oefenwedstrijd ruim gewonnen was, vonden de coaches en trainer het tijd om nu te oefenen tegen een sterke(re?) tegenstander.
supportersleed
Oefenwedstrijden zijn er om wat van te leren en om er beter van te worden. En dat hebben de jongens vandaag weer gedaan. De belangrijkste lessen van vandaag:
  • je kunt niet alle wedstrijden winnen
  • met inzet en durf maak je zeker kans tegen een (op papier) sterkere tegenstander
Lsc1890 F2 - Lsc1890 F5 Einduitslag 8-4

Maar ondanks het verlies, wat een schitterende pot voetbal hebben we gezien: F2 was de eerste helft net een maatje te groot voor F5. En als ze dan ook nog het geluk aan hun zijde hebben staat het zomaar 4-0. Voorin kon F5 weinig potten breken en net iets te vaak stond Abe er achterin alleen voor. Soms wel tegen 2 of 3 tegenstanders en dat is zelfs voor Abe teveel van het goede. Ondanks een paar prachtige reddingen van Remco, kon ook hij niet voorkomen dat de jongens van F2 met deze ruime voorsprong gingen rusten. 

In de rust werd de moed er gelukkig nog ingehouden en geroepen als zij 4 keer in één helft kunnen scoren, dan kunnen wij dat ook!
En dat bleken profetische woorden. Met Remco nu voorin en Jimte op de goal werd er vanaf de aftrap fel gevoetbald, getackeld op de bal, gezamenlijk aangevallen en verdedigd, goed vrij gelopen en het allerbelangrijkste goed overgespeeld naar de vrije man.
Roel schoot de eerste prachtig binnen 1-4, dit moet je vaker doen Roel! Kort daarna was Thijmen als eerste bij de rebound na een goed schot van Remco en stond het 2-4. Je zag de spelers groeien en Remco schoot kort daarna schitterend de 3-4 binnen. Het publiek ging nog meer achter de jongens staan en F2 was even van de leg. Toen Remco ook nog met een corner (via Sam) de bal binnenschoot stond het 4-4 en hing een enorme sensatie in de lucht.
Helaas mocht dat niet zo zijn. Toen F2 het gepingel achterin afstrafte en 5-4 maakte ging het kaarsje uit. Alle inzet die getoond was om de achterstand in te halen werd F5 nu te veel en sloeg de vermoeidheid toe. Via een paar knappe counters liep F2 toch nog uit naar 8-4. Een geflatteerde uitslag, maar een terechte winnaar.

Echter de grote winnaar van vandaag was het publiek, zij hebben een prachtige, enerverende wedstrijd gezien, met spanning, sensatie, mooie acties en schitterende doelpunten vol dramatiek, blijdschap en verdriet. 

Volgende week hopelijk nog één oefenwedstrijd waarna dan de competitie gaat beginnen. Met de strijd en inzet van vandaag hebben wij (coaches en trainer) er alle vertrouwen in dat we weer een prachtig seizoen tegemoet gaan.




12 september 2012

Hé Scheids


Voor een leuke pot voetbal op zaterdag heb je natuurlijk spelers, trainers, coaches en supporters nodig. Maar om de wedstrijd in goede banen te leiden kun je niet zonder een gemotiveerde, maar zeker ook correcte en rechtvaardige scheidsrechter. En daar zijn er nooit genoeg van. Dus heb je altijd al een arbiter, fluitenier, fluitist, referee, scheids, scheidsman of umpire willen zijn? Geef je dan nu op! Want LSC1890 zoekt mannen en vrouwen die zo af en toe op zaterdag een wedstrijd willen fluiten.

Mochten het de club nou niet lukken om voldoende scheidsrechters te vinden, dan zullen we als team zelf voor scheidsrechters moeten zorgen. Op zich ook geen probleem, maar misschien vind jij het wel zo leuk dat je niet alleen een wedstrijd van je zoon wilt fluiten, maar ook een andere pupillenwedstrijd van LSC1890. Natuurlijk is het niet zo dat als je opgeeft, dat je dan elke zaterdag de hele ochtend kwijt bent. Over indeling en beschikbaarheid is natuurlijk altijd overleg mogelijk. Lijkt het je leuk, maar zeg je ik ken de regels niet en hoe moet ik dat dan doen. Geen zorgen vanuit de club word je daarbij geholpen en begeleid:

Er zal een instructie-avond komen georganiseerd door de KNVB of ervaren officiële scheidsrechters verbonden aan de vereniging.  Graag horen we al voor het weekend welke ouders bereid zijn.

 Hieronder het schrijven van de (tijdelijke) scheidsrechter coördinator Niels Engelmoer:
Jeugdscheidsrechters

Vorig seizoen heeft LSC1890 het pad ingeslagen om onze junioren (en oudere D-pupillen) de pupillenwedstrijden te laten fluiten. Waarbij iedereen aan de beurt kón komen voor of na een thuis te spelen wedstrijd. Uit de evaluatie is gebleken dat dit een geslaagd project is en tevens onderdeel uit moet gaan maken van het jeugdbeleid van LSC1890. Ook bleek uit de evaluatie dat helaas niet iedereen er geschikt voor is, soms tot aan verdriet aan toe. Tevens bleek dat sommige jeugdleden het ook geen probleem vinden om voor of na een uitwedstrijd een andere jeugdwedstrijd te fluiten.

Dus hebben we in de jeugdcommissie besloten om het volgende aan de leiders, te vragen:

·         Van ieder team, van de A’s t/m de C’s, vragen wij minimaal 3 namen die het leuk vinden en er geschikt voor zijn om wedstrijden te fluiten!
·         Van al onze D-elftallen vragen wij minimaal 2 namen en dit dienen de tweedejaars D’s te zijn.
·         De namen (en heel erg graag hun emailadres erbij) dien je door te geven aan de coördinator, vóór vrijdag 14 september aanstaande!

Heel belangrijk is dat het namen moeten zijn. Waarom? Dan kunnen we die inplannen, mail sturen en met naam op de penalty zetten!

Onze jonge scheidsrechters krijgen een eigen kleedkamer, een pot snoep, AA-drink of iets dergelijks en een dikke koek!
Voor shirts, fluitjes én dit jaar ook stopwatches wordt gezorgd. Als ze nog meer noten op de zang hebben, komt ook goed! Lit mar witte!

A junioren fluiten F-pupillen t/m C-junioren
B junioren fluiten F t/m D-pupillen
C junioren fluiten F en E– pupillen
2e jr D-pupillen fluiten F-pupillen en lagere 11tallen E-pupillen

Daarnaast worden bij F-pupillen ook ouders ingezet als scheidsrechter omdat het zonde is de ouders die bij de Lytse Spilers al gewend zijn ‘spelleider’ te zijn niet verder te ontwikkelen. Hopelijk groeien ze mee met hun kind en hebben we voor de komende jaren, van onder af, een hoop spelleiders erbij.

Cursus
We zijn bezig met een cursus ‘pupillenscheidsrechter’, hetzij via de KNVB hetzij via Carlo Serra/Niels Engelmoer.
Maar zeker weten dat er iets komt, en hopelijk nog voor 1 oktober.


Zijn er vragen dan ben ik gaarne bereid die te beantwoorden, Niels Engelmoer op engelmoer@home.nl

10 september 2012

Speeldata bekend

29-sep-12 LSC 1890 F5 TOP'63 F1 
6-okt-12 SJO Jeugd Voetbal Bolsward F4  LSC 1890 F5
13-okt-12 LSC 1890 F5 SJO RVC F4
27-okt-12 Heerenveen F8 LSC 1890 F5
3-nov-12 LSC 1890 F5 CVVO F4G
10-nov-12 LSC 1890 F5 SJO EBC/Delfstrahuizen F3G 
17-nov-12 Heerenveense Boys F7 LSC 1890 F5
1-dec-12 LSC 1890 F5 GAVC F4
8-dec-12 Joure SC F8 LSC 1890 F5

8 september 2012

WE ZIJN WEER LOS!


Vooraf: 
Ter voorbereiding voor de najaarscompetitie hebben we enkele oefenwedstrijden ingepland waarvan het 1e (onderlinge) duel inmiddels achter de rug is: Lsc1890 F5  - Lsc1890 F7 : 8-1
Nieuwe aanwinst Sven rukt op naar voren
Maar eerst moeten we natuurlijk onze nieuwe aanwinst voorstellen; Sven Groen (te herkennen aan zijn rode sokken!). Hij is de vervanger van Sam die naar F2 is gegaan. Sven welkom bij ons team en we hopen dat je veel plezier bij ons team krijgt. Wij weten zeker dat zal gaan lukken!
Voor de rest is ons team  gelijk gebleven en dus de coaches Johan en Anton en trainer Jelmar zijn dit seizoen weer van de partij. Nieuw is dat we dit jaar zelf de scheidsrechters moeten regelen. Doordat Johan de eer had om als eerste te fluiten en dus niet in staat was om de wedstrijd notities te maken is dit keer het verslag van gastschrijver Anton Bakker!

De Wedstrijd:
De eerste helft was nog wat aftasten en weer wennen aan het grote veld. Toch kon je zien dat iedereen in de vakantie veel geoefend heeft. Sommigen waren op voetbalkamp geweest en anderen waren fanatiek op de camping aan het oefenen geweest. Lsc 1890 F5 kwam, door  goals van Chris en Remco op een 2-0 voorsprong. Achterin waren ze een beetje slordig, maar dit werd door de snelheid van Roel en Abe vaak hersteld, maar bij één aanval was keeper Maurits helaas kansloos.
Het was Tijn Stapersma die namens F7 de stand op 2-1 liet aantekenen. Op het middenveld was F7 sterk, o.a. door goed spel van Thijs Hazelaar en Luuk de Vries.
Maar ook de middenvelders van Lsc F5 Thijmen, Jimte en Sven wisten met veel inzet druk te houden op de helft van onze tegenstanders. In de pauze natuurlijk limonade en de aanwijzingen van de coaches: achterin niet pielen met de bal (!!) en meer over de zijkanten spelen i.p.v. door het centrum. Samen spelen is leuker dan alles alleen proberen.

De 2e helft kwam Remco op de goal en Maurits weer op het middenveld.  Roel en Jasper lieten zien dat je inderdaad door eerder te spelen en de ruimte op de zijkanten te benutten je teamgenoten sneller vrij voor de keeper kan zetten.
Via goed samenspel door iedereen kon F5 de tweede helft meer kansen creëren maar keeper Bram Kopmeines van F7 had  een paar prima reddingen. Toch was F5 de betere partij en konden ze via Jimte (1x) Jasper (1x) en Chris (4x) uitlopen naar een 8-1 overwinning. Een prima eerste uitslag. Trainer Jelmar heeft de pluspunten gezien, maar ook een paar puntjes waar we nog extra op gaan trainen.
Al met al een goed begin van het seizoen Maar omdat we vorig jaar kampioen zijn geworden spelen we dit seizoen een klasse hoger. Dus zullen de foutjes van vandaag nog wel weggepoetst moeten worden. Gelukkig wachten er nog een aantal pittige oefenwedstrijden, zodat we er straks helemaal klaar voor zijn!

Volgende week gaan we nl. weer oefenen tegen of LSC F2 of misschien tegen een team uit Workum, hoe laat we gaan beginnen horen jullie zsm.

LSC F5 het was weer leuk om jullie met zoveel plezier over het veld te zien rennen en we gaan weer voor mooi resultaat dit seizoen. Spelers en coach van F7 bedankt en jullie ook veel succes dit seizoen.

Naschrift van de gastschrijver: nog vergeten in verslag op te nemen dat de wedstrijd onderleiding van ene J. Tadema foutloos werd gefloten.

2 september 2012

Competitie indeling Najaar

De tegenstanders van LSC 1890 F5 zijn bekend:

CVVO F4G
GAVC F4
Heerenveen F8
Heerenveense Boys F7
Joure SC F8
SJO EBC/Delfstrahuizen F3G
SJO Jeugd Voetbal Bolsward F4
SJO RVC F4
TOP'63 F1