24 november 2012

Weer de dubbele cijfers

Chris passt op Sven en Remco loopt op rechts al vrij.
Op een prachtig (kunst)grasveld in de mist speelde F5 zijn beste wedstrijd van het seizoen. Met een temperatuur rond het vriespunt speelden de jongens een hartverwarmende wedstrijd. Trainer, Coaches ouders en de supporters hebben genoten van een topprestatie.
Helaas was Abe vandaag afwezig, maar Jimte toonde zich weer een waardige vervanger in de verdediging. Na 3 minuten kapte Chris zich knap vrij (na een mooie voorzet van Maurits) en schoot beheerst binnen (0-1). Kort daarna zette Roel Remco voor de goal, maar zijn schot werd gekraakt tot corner. De corner van Sven leek er in één keer in te draaien maar belande op de paal. Opnieuw stuurde Roel Sven de diepte in, die gaf knap voor, Chris miste bij de eerste paal, maar Remco gleed de bal bij de tweede paal binnen (0-2). Sven loerde ook op een goaltje, maar zijn schot werd tot twee keer toe geblokt, en belande voor de voeten van Chris (0-3. Deed de tegenstander dan niets terug? Ze probeerden het wel, maar elke aanval werd door de verdedigers onschadelijk gemaakt. Roel leidde zijn verdediging vandaag als was ie Kaiser Franz (Beckenbauer). De ene keer dat Bolward toch gevaarlijk werd redde Thijmen knap.
Aan de overkant ging F5 door met aanvallen. Sven met een mooie voorzet, Chris schoot op de paal en de rebound werd door Jimte prachtig in het dak van het doel geschoten (0-4).En dat betekende rust. Dit keer hadden de coaches weinig te melden in de rust, want het liep als een trein!
Dit keer geen één duim, maar een hele rij duimen!
En in de tweede helft denderde de TGV door.

Met Maurits nu voor Thijmen op de goal ging F5 opnieuw voortvarend van start. Thijmen had er zin in, maar zijn eerste poging belande voor de voeten van Jasper die daarmee Auke een goed weekend bezorgde (0-5). Maar daarna was Thijmen aan de beurt. Jasper passte goed op Sven, die gaf een perfecte voorzet op Chis die vervolgens Thijmen de 0-6 liet aantekenen. Een aanval uit het boekje! Dat was het moment van deze wedstrijd.

En kort daarna scoorde Thijmen alweer, nu een attente intikker nadat het schot van Chris door de keeper werd los gelaten (0-7). Bolward probeerde wanhopig de eretreffer te maken, maar ook Maurits was van plan de nul te houden en redde beheerst. De uittrap van Maurits belande bij Jimte die passte Remco aan, die passeerde met een mooie beweging zijn tegenstander en zijn voorzet (of schot op doel?) met links leek een makkelijke prooi voor de keeper. Volgens Remco was de bal zwanger van het effect, maar wij houden het op een lucky (0-8). Het dansje van Remco na de goal was wel weer fraai.
Roel speelde vandaag een dijk van een wedstrijd: Lange passes naar voren, korte steekpassjes naar het middenveld en verdedigend foutloos. Hij verdiende ook een goal. En omdat Jimte al gescoord had stuurde coach Anton Roel ook nog naar voren. Ook Jimte speelde vandaag weer (als verdediger) een dijk van een wedstrijd. Roel liep met de bal dwars door het veld en passeerde 4 of 5 spelers waarna hij met links de 0-9 maakte. En in de slotseconde scoorde hij ook nog met een mooi afstandsschot; nu met rechts de 0-10. Voor de tweede keer dit seizoen de dubbele cijfers.
Tot nu toe hebben we de spelers nog geen cijfer gegeven. Voor deze keer een uitzondering: Allemaal: Maurits, Jimte, Thijmen, Jasper, Sven, Roel, Chris en Remco jullie verdienen voor het spel van vandaag een dikke

17 november 2012

Solide overwinning

Opnieuw een zeer vroege wedstrijd voor F5, dus was het weer afwachten of de jongens op tijd wakker waren. Maar gelukkig bleek dat wel het geval en boekte F5 dus een zeer solide overwinning: 0-6.
Tijdens de warming-up leek het erop of ze er niet al te veel zin in hadden. Schoorvoetend en soms onder luid protest gingen de trainingsbroeken uit en konden ze allemaal in korte broek de wei in.
De eerste kansjes waren voor Heerenveense Boys, zonder dat ze echt gevaarlijk waren. Lsc 1890 F5 had de selectie weer compleet en volledig fit, maar slaagde er eerst niet in om op de helft van de tegenstander te spelen. Abe, Jimte en Roel konden elke beginnende dreiging ongevaarlijk maken en de paar schoten op doel waren steeds een prooi voor keeper Maurits. Na 3 minuten kwam eindelijk de pressie naar voren. Dit resulteerde in een paar kansjes. Chris kreeg een kleine kans uit een goede corner van Remco en Thijmen kreeg een prachtige kans, maar zijn pegel verdween net over de goal en belande bijna op het spoor (een echte Home-run). Sven kreeg meer grip rechts voorin en Thijmen deed hetzelfde op links. Gelukkig werd de bal snel gevonden en konden we verder voetballen. Het spel van F5 werd beloond met de eerste goal. Chris scoorde fraai 0-1. Ook de 0-2 volgde snel opnieuw Chris na een prachtige dieptepass van Sven. Vanaf eigen helft stuurde hij Chris de diepte in en die moet je dit soort buitenkansjes niet geven.

Vervolgens gaf Roel een prima voorzet en Thijmen en Remco liepen elkaar een beetje in de weg. Hierdoor verdween het schot van Thijmen net naast. De rest van de eerste helft verliep wat rommelig. Remco en Jasper trokken een paar keer naar het midden, zodat het erg vol op hte middenveld was. Het positiespel werd door het wisselen ook wat minder en het spel concentreerde zich teveel op het midden van het veld. De coaches bleven maar roepen dat de ruimtes op de zijkanten lagen, maar het lukt niet echt om deze te benutten. Ze gingen dus rusten met 0-2. Een terechte voorsprong, maar nog maar marginaal dus was het zaak om de tweede helft de concentratie vast te blijven houden.

Met Thijmen nu op de goal in plaats van Maurits was de opdracht simpel: blijven strijden en zorg ervoor dat de voorsprong snel vergroot zou worden. Maar weer begon Heerenveense boys sterk na de aftrap. Een mooie redding van Thijmen voorkwam de aansluittreffer. Ern weer slaagde F5 erin het spel naar de helft van de tegenstander te verplaatsen. Chris gaf een mooie voorzet maar de kleine keepster kon nog net haar vingers tegen het schot van Remco krijgen; corner. De mooie corner kwam mooi hoog voor de goal maar de verdediging van Heerenveense boys kon met veel kunst en vliegwerk (Sven was net te laat) de bal opnieuw tot corner verwerken.
Voordat Heerenveense boys de tegenaanval kon inzetten veroverde Abe knap de bal en uit zijn voorzet kon Chris de derde goal op het scorebord zetten. Een onofficiële hattrick. F5 had door dat de 3 punten mee naar huis genomen konden worden dus drukten ze door. Remco had nog een prima voorzet die echter aan iedereen voorbij ging. Toen was het tijd voor het moment van de wedstrijd: Roel passeerde 2 spelers en stuurde Sven goed de diepte in die gaf prima voor op Chris. Die scoorde knap 0-4. Dankzij de keepster kreeg Chris de kans om in de tweede helft een onvervalste hattrick (3 doelpunten op rij door de zelfde speler in één helft) te scoren. Hij ving de mislukte uittrap prima op en zijn schuiver betekende 0-5. En ook de 0-6 kwam van de voeten van Chris.
In de laatste minuut scoorde Remco nog na een mooie actie en dito voorzet van Chris de 0-7, maar de scheidsrechter had om onduidelijke reden al afgefloten en telde de treffer dus niet. Dat betekende het einde van de wedstrijd. Niet echt een mooie wedstrijd, en ook het spel was wat rommelig maar de inzet en strijd was er vandaag wel weer. Gelukkig werd de wil om te winnen vandaag de basis voor de overwinning en konden de 3 punten in de tas mee naar Sneek.


10 november 2012

Onnodig verlies

Helaas dit keer een onnodige nederlaag. Of om eens een echt cliché te gebruiken als je 6-3 voorstaat mag je dat natuurlijk nooit meer uit handen geven. En toch gebeurde het. De oorzaak?
Beterschap Abe!
Er zijn meerdere redenen voor aan te geven. Maar 7 tegendoelpunten in één wedstrijd dat was nog niet eerder gebeurd. Dat Roel er niet bij was en een niet geheel fitte Abe was merkbaar. Maar dat mag niet het excuus zijn van deze onnodige nederlaag. Sterker nog: de complimenten gaan uit naar Abe, die duidelijk niet fit was maar zijn teamgenoten niet in de steek wilde laten en dus toch aan de afstrap verscheen!

De wedstrijd begon goed. Chris maakte al snel 1-0 na een mooie voorzet van Sven. Opnieuw een goede voorzet van Sven die prachtig opzij werd gelegd door Chris waardoor Remco de bal mooi de hoek in schoof. Kort daarna de mooiste  goal van Lsc1890 F5. Chris scoorde schitterend na een pass van Jasper en er leek geen vuiltje aan de lucht (3-0).
Maar slecht uitverdedigen na een corner betekende de 3-1. Gelukkig kon Maurits een paar ballen tegenhouden en zorgde Chris met zijn derde doelpunt voor 4-1. Vanaf dat moment liet de nr 4 van Delfstrahuizen zijn klasse zien en soleerde prachtig naar 4-2. Dat betekende ook de ruststand. Dit keer geen keeperswissel. Maurits stond goed te keepen en wilde dat nog wel een helft doen. Remco zou Abe gaan ondersteunen, die zichtbaar een beetje vermoeid raakte. Deze tactische vondst leek goed uit te pakken toen Chris vanaf de aftrap direct voor 5-2 zorgde. Maar achteraf gezien was dit misschien wel de crux in de wedstrijd. De linies speelde nu heel ver uit elkaar en met name hun nrs 4 en 21 wisten daar goed gebruik van te maken en konden een paar keer het hele veld oversteken. Het werd 5-3. F5 verloor duidelijk de grip op het spel, of beter gezegd: F5 stond erbij en keek ernaar. Na het afstandsschot van Chris (6-3) stortte F5 in.
Snel achter elkaar werd het 6-4, 6-5 en ook nog de gelijkmaker 6-6. De strijdlust om de wedstrijd te winnen ontbrak vandaag en de tegenstander had die wil wel. Dat bleek zeker toen hun nr 4 goed doorzette en de bal snoeihard en onhoudbaar voor Maurits hoog in het net schoot. 6-7 en dat betekende de 2e nederlaag van het seizoen.

Het moment van de wedstrijd? De mooie goal van Chris, de verkeerde tactische zet, het in elkaar storten in de 2e helft of toch die schitterende goal die helaas de winnende voor Delfstrahuizen betekende. Zegt u het maar! Na de wedstrijd was niet alleen Abe ziek, maar was iedereen, spelers, coaches, trainer en supporters ziek van deze onnodige nederlaag. Deze week maar heel hard trainen en volgende week weer met goede moed naar Heerenveense boys!
Ziek van de nederlaag

Opmerkelijk:
Niet alleen F5 leek een beetje moe ook scheidsrechter Mart Meulman had wat weinig lucht over en blies (bleek na de wedstrijd) iets te zacht af. Hierdoor werd er tot 2 keer door gevoetbald. Mart je hebt goed gefloten, maar je mag de volgende keer wat harder in die fluit blazen, zodat iedereen (ook langs het veld) je fluitje hoort!

5 november 2012

LSC 1890 op plaats 48 in de Top 100 Jeugdopleidingen van Nederland.


Van de site van LSC1890 geplukt: 

Een mail van een bedrijf in ‘talentontwikkeling’ wekte mijn belangstelling vooral door het feit dat men wist te melden dat LSC 1890 in de Top 100 Jeugdopleidingen staat in het seizoen 2012/2013 en wel op de 48plaats …….!
Het blijkt dat al een aantal jaren een klassement wordt bijgehouden van de beste jeugdopleidingen van alle 2700 amateurclubs!
Het criterium is het niveau van spelen van de selectieteams A1, A2, B1, B2, C1, C2, D1 en D2 waarbij het spelen in de 1e Divisie 1 punt oplevert en iedere klasse lager een punt meer; de club met het laagste aantal punten staat dus bovenaan.
Harry van Vlijmen van Alphense Boys (de club waar Kees Jansma voorzitter is) en Hans Waterschoot van de vv Nuenen hebben in 2010 het initiatief genomen het niveau van spelen in kaart te brengen.
Vanaf het begin staat AFC Amsterdam op de eerste plaats, dit seizoen gevolgd door De Spartaan ’20 uit Rotterdam, Zeeburgia uit Amsterdam en Alphense Boys.
Geen wonder dat onze C1, D1 en E1 tijdens een toernooi in Almere in de Herfstvakantie het niet konden houden tegen de nieuwe Seedorfjes, Eliaatjes, Afellaytjes en Martins Indi’jes van Zeeburgia.
Al hun teams spelen in de eerste Divisie!
Van de Friese clubs staan ook Drachtster Boys, LAC Frisia, Blauw-Wit’34 en vv Heerenveen in deze Top 100.

Nadat de KNVB vorig jaar al heeft aangegeven dat we ons mogen rekenen tot de ‘Top 13 beste Jeugdopleidingen in Noord-Nederland’ is dit toch iets waar we met elkaar wel een beetje trots op mogen zijn! 

Landelijk staan we op gelijke hoogte met o.a. IJsselmeervogels en laten we  clubs als Genemuiden, Rohda Raalte, HHC Hardenberg en de Kon. HFC 1879 om maar een paar te noemen, achter ons.
Hoewel ons aantal jeugdleden sinds 2004 is verdubbeld van 272 naar 550 en het aantal teams naar boven de 40 is gestegen, is uit de details af te leiden dat we in de breedte minder scoren met onze 2e selectieteams.
Met alleen de score van A1, B1, C1 en D1 staan we zelfs op een gedeelde 30e plaats!

Voor de organisatie, bezetting van de begeleiding en vooral qua accommodatie is het ‘houden en keren’ om deze explosieve groei van leden bij te houden; door de inspanning van velen gaat ons dit nog steeds lukken, met uitzondering van de accommodatie!
We trainen nu ook al op het kleine (gras) trainingsveld naast het Hoofdveld en zelfs op vrijdag om de trainingsomvang van alle teams op peil te houden en we huren op zaterdag 2 kleedkamers van gymzaal ’t Rak’ voor onze F- en E-pupillen om de chaos bij de kleedboxen te ontlopen.
Maar hier is flinke steun van de gemeente onontbeerlijk!
  
Er wordt hard gewerkt aan een nieuw Voetbal Technisch Beleidsplan met ondersteuning van onze clubcoach Ab van der Velde; als we hier met z’n allen uitvoering aan kunnen geven en het niveau van de opleiding verder kunnen verhogen, moeten we deze mooie klassering op z’n minst kunnen continueren.
Allen proficiat!

Koos Heising

3 november 2012

F5 laat wakker!

Ondanks de vele regen van afgelopen week ging de wedstrijd gelukkig door. Maar met het vroege tijdstip en de organisatorische onrust voor de wedstrijd (welke box), leek het wel of de jongens nog niet allemaal wakker waren.
Chris en Sven in een gezellig onderonsje
De wedstrijd begon onrustig omdat de jongens zoekende waren naar hun eigen organisatie. De tegenstander (niet voor niets de nr 2 van de ranglijst) speelde goed en zij wisten elkaar beter te vinden dan LSC. De enige die echt uitgeslapen aan de wedstrijd leek te zijn begonnen was Maurits. En gelukkig stond die nou net op doel. 3 keer stond hij precies goed opgesteld en daardoor bleef het 0-0.  F5 wist daar nauwelijks kansen tegenover te stellen. Niet vreemd was het dat de CVVO op een verdiende voorsprong kwam 0-1.
De coaches hadden de handen vol om de jongens bij de les te houden. Bij balverlies werd er veel te weinig geknokt om de bal weer terug te krijgen, voorin liepen ze te wachten en achterin bleven ze veel ver achter hangen. Toen Jimte wat meer van achteruit ging voetballen werd het wat beter. Als aanvoerder nam hij het team op sleeptouw, door hard te werken liet hij zien dat je alleen van deze jongens kunt winnen als je maximale inzet toont. En een beetje geluk misschien, want de gelijkmaker van Chris was een lucky. De keeper liet de zacht ingeschoten bal uit z'n handen glippen en tot zijn eigen ontzetting verdween de bal door zijn benen in het doel 1-1. En daar bleef het bij tot de rust.
In de rust hebben de jongens voor het eerst een donderspeech van coach Bakker mogen meemaken. En dat schudde het team eindelijk wakker. Opnieuw nam Jimte het team op sleeptouw. Hij passeerde 2 spelers van CVVO en gaf Chris een niet te missen kans. En dat deed ie ook niet 2-1. Er ontspon een prachtige wedstrijd en doordat de boys van F5 nu veel scherper in de duels waren en ze beter in hun positie bleven spelen kantelde de wedstrijd langzaam in het voordeel van LSC. Jimte zette Chris nog een keer voor de keeper maar een verdediger van CVVO wist met een ultieme sliding een goal te voorkomen. Uit de corner kreeg Roel een prima schotkans, maar helaas stond de paal in de weg.
Roel kon vervolgens de bal op het middenveld afpakken en hij stuurde Sven de ruimte in. Sven nam de bal prima aan en dribbelde naar voren. Voordat er een verdediger in de buurt kwam haalde hij vernietigend uit. Een schitterende goal! Dat was het moment van de wedstrijd, want na deze goal was het duidelijk: LSC zou deze voorsprong niet meer uit handen geven. Abe, Roel en Thijmen maakte de spaarzame uitvallen van CVVO onschadelijk en anders kon Remco redding brengen. F5 kreeg zelf nog volop kansen. Maurits kreeg een mooie kans, maar schoot helaas naast en Jasper kwam alleen op de keeper af, maar besloot met links te schieten en ook die verdween naast. Sven schoot nog en keer, maar de keeper redde prima.
Jasper doet cool na zijn goal!
Scheidsrechter Nasser Jarrir had het zo naar z'n zin dat ie veel extra tijd bijtelde en diep in de blessuretijd rukte F5 nog één keer op naar voren. Opnieuw zette Jimte goed door en stak het hele middenveld over. Via Chris kwam de bal bij Jasper. En Jasper scoorde nu wel en bepaalde de eindstand op 4-1. En mooie overwinning en zeker gezien de tweede helft een terechte uitslag. F5 draait hierdoor nog steeds bovenin mee en blijven ze mee doen om de titel. Maar... de wedstrijd liet ook zien dat zonder strijd en inzet F5 niet zomaar even de wedstrijden wint. Volgende week de wedstrijd tegen Delfstrahuizen F3 en hopelijk zijn de jongens dan op tijd wakker!