26 december 2011

De Verrassing


Vorig seizoen was natuurlijk dramatisch. Afgesloten op de 12e plaats in zijn eerste seizoen bij Heerenveen. Spelers die openlijk aan de trainer twijfelden. Bas Dost en Geert-Arend Roorda die beide al in de winterstop weg wilden. Bakken kritiek op de spelwijze, zijn wisselbeleid en met name de vele wisselingen in de basis-opstelling. En openlijke twijfel in de zomer over zijn functioneren door het bestuur van de club. Gepaard met de kritiek dat de aanwezige talenten (Gouwleeuw en Djuricic niet echt doorbraken en te weinig speelminuten kregen. Nee Ron Jans had geen makkelijk eerste jaar bij SC Heerenveen.
Eerlijk gezegd was ik het met veel van de gehoorde kritiek eens. Het was een seizoen om snel te vergeten. Volgens mij was er maar een leuke wedstrijd en dat was tegen Twente, de wel bekende Assaidi show. 
Aan het eind nog een leuke wedstrijd tegen PSV, maar verder veel kommer en kwel. Het seizoen begon met een enquête in de VI, welke trainer wordt het eerst ontslagen. Ik geloof dat 5 van de 6 journalisten de naam van Ron Jans riepen. Vervolgens werd in de eerste (thuis-)wedstrijd tegen N.E.C. net als zo vaak vorig jaar een 2-0 voorsprong in de slotfase werd weggegeven (2-2). Daarna 2 kansloze nederlagen tegen Ajax en Twente (beide 1-5) en de voorspelling van de VI-journalisten leek snel uit te komen.
Maar toen volgden 13 competitie wedstrijden op rij zonder nederlaag. Een record voor Heerenveen. Bas Dost is gaan scoren, met 14 doelpunten op dit moment zelfs topscorer, een doorbraak van zeer solide Gouweleeuw , een volwassen spelende Djuricic en Narsingh die Beerens eerst naar de bank verwees en die daarna zelfs volledig overbodig werd en naar AZ mocht vertrekken. En is er nou zo veel veranderd? Ogenschijnlijk niet. Opnieuw ontevreden spelers (El Akchouie, Cultheld Sibon op de tribune Narsingh en Assaidi die niet gewisseld willen worden en dat duidelijk laten blijken. Plus Jans is nog steeds lafjes aan het wisselen. Bijna altijd een positie voor positie en vaak (te) laat in de wedstrijd. Maar Sc Heerenveen staat op een mooie 7e plek, via een wervelende show door naar de kwartfinale dus dik op koers om de doelstelling: Europees voetbal te halen.
Maar..... het begint een beetje op Sollied te lijken. Niemand (bestuur, spelers en supporters) zijn blij met de coach, maar de prestaties zijn zo goed dat Jans zeker mag zijn van zijn positie. Het feit dat Jans en Sc Heerenveen nog in een verstandshuwelijk zitten en hij dus nog niet ontslagen is vormt voor mij de Verrassing van 2011. Maar eerlijk het is wel een aangename verrassing!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten