22 november 2014

LSC 1890 wint de Stadsderby tegen ONS Boso Sneek

De aflopen wedstrijden hebt u de verslagen moet missen. Het was me namelijk opgevallen dat er steeds minder toeschouwers bij de wedstrijden van E3 waren te noteren. Het gerucht ging dat steeds meer mensen de wedstrijden via de verslagen volgden. Vandaag stond de stadsderby tegen ONS Boso Sneek E2 stond op het programma. En gelukkig stond het publiek weer ouderwets rijen dik langs de kant! Dus na de uitslagen van de vorige wedstrijden en de doelpuntenmakers nu weer een verslag:

Uitslagen:
SDS E1 - LSC1890 E3 8-2
Doelpuntenmakers: Chris en Fransisco

LSC1890 E3 - SJO Oudega/HJSC E1 6-0
Doelpuntenmakers: Jorn, Roel, Chris, Jorn, Francisco, Chris

En vandaag dus ONS Boso Sneek E2 - LSC1890 E3.

ONS had evenveel punten (10 uit 7) vergaard als LSC dus het beloofde een spannend potje om een plekje achter de 3 koplopers.

De uitslag van 2-8 doet vermoeden dat LSC1890 een makkelijke ochtend had, maar dat was zeer zeker niet het geval. E3 begon met Tygo op de goal, Abe op rechtsachter, Roel in het centrum van de verdediging en Thylo op linksachter. Voorin dit keer Chris op links en Francisco op rechts. Dus dit keer Jorn in de spits. Remco en Floris begonnen als wisselspeler.

LSC begon goed en maakte in de 4e minuut de openingstreffer. Francisco stuurde Chris de diepte in en die maakte alleen voor de keeper geen fout 0-1. LSC bleef in het begin beter en raakte eerst nog een keer de paal voordat Francisco na een schitterende counter via Chris, Francisco en Remco de 0-2 op het scorebord zette. ONS werd sterker en nam het initiatief over. Dat resulteerde ook in een paar goede kansen. Gelukkig was Tygo een paar keer alert en ook ONS testte even het aluminium. LSC moest terug en deed dat maar ten dele. Abe en Floris kwamen veel te vaak tegenover een meerderheid van aanvallers te staan. Roel en Thylo als centrale verdedigers speelden (veel te) ver voor de verdediging en Chris, Remco, Francisco en Jorn lieten hun man steeds lopen als er balverlies werd geleden. Het was dus ook niet meer dan logisch dat het slappe spel van LSC werd afgestraft en ONS scoorde eerst 1-2 en vervolgens ook de gelijkmaker 2-2.
LSC bleef gemakzuchtig. Te vaak stonden de spelers van ONS vrij. De basis afspraak: bij je man blijven, kijk achter en zoek je tegenstander voordat je naar de bal toe gaat werd door alle verdedigers volledig vergeten.

Toch bereikte LSC de rust met een voorsprong. Eerst mocht Remco zijn ingestudeerde Ronaldo juichdansje laten zien nadat hij fraai de bal in de verre hoek schoof 2-3. Chris maakte vervolgens de 2-4 na een schitterende steekpass van Thylo.

In de rust zijn nog even de afspraken door genomen en het team beloofde de tweede helft meer pit en meer inzet zonder bal.
Het begin was opnieuw voor LSC E3 en binnen 5 minuten stond LSC 2 op 2-6. Eerst Jorn (2-5) na een mooie assist van Francisco en daarna Francisco (2-6) nadat hij het eerst bij de rebound was van zijn eigen schot.  Opnieuw  nam LSC gas terug en verslapte de inzet en de felheid in de duels. Vooral voorin en op het middenveld zakte de omschakeling beneden de ondergrens en omdat achterin vaak de verkeerde keuze werd gemaakt: Naar de bal ipv bij je man blijven, kreeg ONS een zee van kansen
Tekenend voor de slapte was misschien wel de gemiste strafschop. Zonder vaart en recht door het midden geef je de keeper natuurlijk de kans om reddend op te treden.
Vrouwe Fortuna ging aan de zijde van LSC staan en het mag een wonder heten dat ONS de tweede helft niet scoorde. Kans op kans waren niet besteed aan ONS. Thygo, paal, lat, over, naast en dus Vrouwe Fortuna zorgde ervoor dat de teller van ONS op 2 bleef staan. In de laatste minuten zorgde Francisco met een hattrick nog voor 2-7 en 2-8. De laatste goal van Francisco was een mooi voorbeeld hoe het wel moet. Floris zette op wilskracht goed door en stuurde Remco de diepte in. Deze kwam samen met Francisco op de keeper af. Volledig onzelfzuchtig gunde Remco de goal aan Francisco door de bal simpel opzij te tikken zodat hij de bal in de lege goal kon leggen. Het zou mooi zijn als de de topscorers van E3 dit voorbeeld de komende wedstrijden zouden volgen. Ik ben ervan overtuigd dat ze op die manier nog meer doelpunten kunnen maken dan dat ze nu doen. Met deze assist bevestigde Remco in ieder geval zijn zelf gekozen bijnaam van de assistenkoning van E3.

Blij met de overwinning en de drie punten, maar zeer zeker niet met het vertoonde spel. Door de overwinning steeg LSC naar de 4e plek en dat is natuurlijk een prima prestatie als enige E3-team tussen allemaal E1 en E2 teams. Maar met nog 2 wedstrijden op het programma tegen de nummer 5 en 6 zal er tegen respectievelijk Bolsward en Makkum uit een ander vaatje getapt moeten worden. Alleen dan maakt LSC kans om dat seizoen op deze mooie 4e plek te eindigen.

De gebruikelijke penalty's na de wedstrijd paste helemaal in het beeld van de wedstrijd. Op één penalty na werden ze allemaal gemist. Ongeconcentreerd en gemakzuchtig werd penalty na penalty gemist. Dat alleen Remco eindelijk met een benutte Panenka wel scoorde was misschien niet de uitzondering maar meer een bevestiging van de laconieke houding van LSC1890

11 oktober 2014

Doelpuntenfestijn

Vandaag bleek maar weer eens dat de 2e klasse 14 een competitie van uitersten is. Na een waar doelpuntenfestijn eindigde de wedstrijd met megascore van 16 - 3.

  • 1-0 Francisco (assist Jorn)
  • 2-0 Jorn (assist Chris)
  • 3-0 Roel (individuele actie)
  • 4-0 Francisco (kopbal uit corner)
  • 5-0 Abe (assist Chris)
  • 6-0 Chris (assist na lange rush Roel)
  • 7-0 Chris (boogbal van afstand)
  • 8-0 Serjan (3 x is scheepsrecht)
  • 9-0 Francisco (assist Serjan)
  • 10-0 Roel (assist Jorn)
  • RUST
  • 11-0 Francisco (afstandschot)
  • 12-0 Francisco (afstandschot)
  • 12-1 
  • 13-1 Francisco (individuele actie)
  • 14.1 Chris (individuele actie)
  • 14-2
  • 15-2 Remco (gemist door verslaggever, maar volgens Remco was het een wereldgoal)
  • 16-2 Francisco
  • 16-3
Wat viel er op vandaag. De eerste helft werd er erg goed gevoetbald. De achterhoede Abe, Thylo, Roel en Floris speelde ver van de eigen goal af. Daardoor konden ze steeds de aanvallers ondersteunen en bleef LSC E3 de tegenstander steeds onder druk houden. Helaas voor Remco deden ze dat zo goed dat hij bijna geen ballen kreeg. Hij ging er zelfs een tijdje bij zitten...
Dat de rust met nul tegendoelpunten werd gehaald was ook zijn verdienste. Van de 3 keer dat Mulier E1 bij de goal verscheen wist hij steeds redding te brengen. Één knappe interceptie ver voor zijn goal (een Neuertje), één keer miraculeus toen 2 man van Mulier op de lijn de bal niet wisten te raken en Remco alsnog de bal kon keren. En één keer weergaloos: Een hard afstandsschot tikte hij met een prachtige zweefduik uit de kruising over. 
Verder viel op dat Floris en Abe sterk met de bal aan de voet steeds weer diep de helft van de tegenstander penetreerden. Dat Thylo rust aan de bal uitstraalde en goed steeds de diepte via zijn magistrale pass op zocht. Ook viel het gepingel van Roel op, Kappend en draaiend tussen 2 of 3 tegenstanders zocht hij steeds weer voetballend de oplossing.
Ook viel de drive van Abe op. Die zijn zinnen weer eens op een goal had gezet en al zijn 2e van het seizoen maakte!
Toch ook nog een puntje van kritiek. Bij deze tegenstander was het gekap en draai van de verdedigers geen probleem. De individuele kwaliteiten van de E3 waren simpelweg te groot. Bij een betere tegenstander is dit gepiel van de verdedigers echter dodelijk. Maar nu kwamen ze er mee weg.

En wat viel voorin op: Als eerste dat Serjan (gastspeler van E6) moeiteloos mee draaide en een knappe wedstrijd beloond zag met een doelpunt. Daarnaast had ie nog een paar knappe assists en dat ie een paar keer het geluk niet mee had in de afronding zullen we maar wijten aan het feit dat het zijn 2e wedstrijd van de dag was. Aan zijn inzet en doorzettingsvermogen lag het namelijk niet. Serjan bedankt en ja als we weer eens een aanvaller nodig hebben zullen we zeker aan je denken. 
Ook viel het op dat Chris als buitenspeler steeds meer zijn draai weet te vinden en samen met Francisco een dodelijk koppel aan het worden is. Samen verantwoordelijk voor 10 van de 16 doelpunten. Ook voor hen een puntje van kritiek. Als jullie elkaar nog meer in de ruimte weten te vinden dan ben ik ervan overtuigd dat in zulke wedstrijden jullie vandaag samen 20 doelpunten hadden kunnen maken. Wat viel op aan Jorn, dat ie steeds goed vrij liep, maar wat weinig in het spel betrokken werd. Daarbij ook een puntje van kritiek voor Jorn, Soms lijkt het er ook een beetje op dat je je onttrekt aan het spel, dus de acties en duels kunnen een stuk scherper, waardoor jou bijdrage aan het spel direct een stuk vergroot wordt. 
Tot slot viel op dat Thylo beter kan voetballen dan keepen, maar dat is geen puntje van kritiek. Dit soort wedstrijden maken experimenten als deze ook mogelijk. 

Als laatste nog een puntje van kritiek qua organisatie. Voor de tweede keer dit prille seizoen (3 thuiswedstrijden) kwam weer de scheidsrechter niet opdagen. Gelukkig bleek Per Eggens bereid om nog een wedstrijd te fluiten en hij deed dat voortreffelijk. In de week van de scheidsrechter verdiend hij de extra pluim! Dank Per! De duimen zijn voor jou!

Volgende week geen competitiewedstrijd maar een oefenwedstrijd en de week daarna is E3 vrij. Dus tot over 3 weken! 1 november staat er weer tegenstander van formaat op het programma: SDS E1




4 oktober 2014

Heerlijke voetbalochtend

Na 2 dikke nederlagen tegen veel te sterke tegenstanders stond er vandaag weer een wedstrijd op het programma tussen 2 gelijkwaardige tegenstanders. En wat kan pupillenvoetbal dan mooi zijn. Na 50 minuten stond een terechte 4-4 op het scorebord. Een wedstrijd die LSC 1890 E3 had kunnen winnen, maar net zo goed had kunnen verliezen.

Door de wegafsluiting tussen Bolsward en Tjerkwerd begon de ochtend met een toeristische route langs de prachtige friese weilanden. Iets aan de late kant werd het sportpark van Workum toch bereikt en na en korte warming up begon de wedstrijd onder een heerlijk ochtend zonnetje.

Tygo in de goal, Floris (aanvoerder) op linksachter, Thylo in het centrum van de verdedigingen Roel rechtsachter. Voorin op rechts Remco, in de spits Francisco en op links Chris. Jorn en Abe begonnen als wissel.
Al snel bleek dat Workum E2 een leuk voetballend team had en doordat ook LSC 1890 E3 via goed combinatievoetbal de aanval opzocht ontspon zich een mooie gelijkopgaande wedstrijd. Doordat LSC dominant op de helft van de tegenstander speelde kreeg Workum ook de kans om met snelle counters gevaarlijk te worden. Bij een van de counters verzaakten de aanvallers van LSC hun verdedigende taken en kon Workum de hierdoor ontstane overtal situatie omzetten in een doelpunt. 1-0.
Gelukkig bleef LSC 1890 vooral in balbezit goed voetballen en na een fraaie actie over rechts van Remco kon Francisco eenvoudig de gelijkmaker intikken. 1-1.
Kort daarna werd opnieuw een goed lopende aanval benut met een intikker, nu van Jorn na een assist van Francisco. Na de 2-1 voorsprong werd LSC wat te gemakkelijk. Met name het spel zonder bal werd slordig. Na balverovering van Workum schakelde LSC E3 een paar keer niet snel genoeg om. Hierdoor kon Workum een paar keer gevaarlijk worden en mocht E3 blij zijn dat Tygo met een paar knappe reddingen de gelijkmaker van Workum wist te voorkomen.
Toen LSC ook in de omschakeling bij balverovering slordig werd. Ipv de vrije man te zoeken werd steeds eerst een (vertragende) actie gedaan en gaf LSC Workum steeds de kans om te hergroeperen. LSC hielp Workum dus veel te veel in het zadel en het was een kwestie van tijd alvorens zij hiervan zouden profiteren. De gelijkmaker kwam dan ook na knullig balverlies op het middenveld, toen één van de aanvallers opnieuw probeerde 2 tegenstanders te passeren. Toen dit mislukte kon Workum opnieuw de counter met dodelijke precisie uitvoeren 2-2. Vlak voor rust wist Workum opnieuw in een overtal situatie ook de 3-2 te maken.

Tijdens de rust is er dus ook maar één vraag gesteld: Willen jullie hier vandaag wel winnen?

Het antwoord was unaniem: Ja. Hierdoor konden de coaches hun boodschap duidelijk maken. Als je deze wedstrijd nog wilt winnen zul je wat moeten veranderen. Sneller omschakelen na balverlies en minder individuele acties bij balbezit. Plus een tandje erbij in de duels. Als jullie dat weten te brengen kunnen we hier vandaag winnen. Voetballend zijn we beter, maar qua inzet en beleving waren zij beter in de eerste helft. Dus als wij dat ook weten te brengen dan gaan we de 3 punten pakken.

Jorn...
De boodschap werd opgepakt. Het eerst kwartier van de tweede helft was LSC1890 E3 heer en meester. De jongens kregen kans op kans, ballen op de paal, of net naast of net nog geblokt en als dan in de goal er ook nog een goede keeper staat wordt het lastig om te scoren. Wel was het geweldig te zien dat de jongens nu vroeg druk zetten en de tegenstander helemaal op de eigen helft vast zette. Hierdoor kwamen er geen snelle counters meer maar werden die vroegtijdig onschadelijk gemaakt. En de aanvallen waren allemaal prachtig over meerdere schijven. Remco, Chris en Francisco vonden elkaar keer op keer, soms zelf door de bal één keer te raken. Lsc verdiende de gelijkmaker en die kwam er ook. Na opnieuw een mooie actie tussen Roel en Remco maakt Francisco de assist van Roel koelbloedig af. 3-3. Daarna bleven de kansjes komen. Nu aan beide zijden, wellicht ook veroorzaakt doordat beide teams wat vermoeid raakten. Aangezien Workum 1 wissel meer had en Jorn begon te merken dat ie de hele week ziek was geweest kon het fitste team wel eens aan het langste eind trekken. De 4-3 was dan ook weer een klassieke E3 fout, te veel spelers naar voren en te traag in de omschakeling.

De druk op de goal van Tygo werd steeds groter, gelukkig bleef hij echter paraat en met een paar knappe reddingen hield hij E3 in de race. Aan de andere kant, doordat de Workum nu op de helft van LSC ging spelen kreeg LSC de ruimte voor de counter. De eerste kans was voor Jorn, die na een lange sprint alleen voor de keeper te vermoeid was om de keeper te verschalken. Na Jorn mocht Chris het proberen. Na een steekpass van Jorn mocht Chris van eigen helft het sprintduel met 3 verdedigers uitvechten. En dat won ie dik. Ook won ie het duel met de keeper; met een knappe boogbal in de verre hoek scoorde hij een prachtige en verdiende gelijkmaker. 4-4

De laatste minuten waren ontzettend spannend. Workum wilde de winnende goal maken en LSC bleef loeren op een countertje. Een aantal spelers liep inmiddels op het tandvlees: Thylo buffelde er op los en haalde met de tong op zijn schoenen het eindsignaal. en Floris en Abe wisten met hangen en wurgen steeds te voorkomen dat Workum toch de winst wist te pakken.

Al met al een prachtige pot voetbal met een terechte uitslag. Een puntje waar echt voor gevochten is. En na de wedstrijd ontvingen beide teams een terecht applaus van de enige winnaar van de ochtend: het publiek en de fans van E3!

Tot volgende week!




27 september 2014

Geen zin in.....

Eerlijk gezegd had ik vanmiddag geen zin om dit verslag te maken. Lang heb ik dan ook getwijfeld of ik er niet gewoon mee stoppen moet....

Kampioensteam LSC 1890 F8
Nee, het heeft niets te maken met de 13-1 nederlaag van vanmorgen. Want de tegenstander Scharnegoutum was gewoon een klasse beter. Scharnegoutum (net als Heeg trouwens, vorige week met 11-1 verlies voor LSC189 E3) hebben hun teams simpelweg te laag in gedeeld. Deze teams kunnen makkelijk in de eerste klasse en de desbetreffende clubs zouden zich zelf eens achter de oren moeten krabben. Door de wens/drang om kampioenen te leveren worden hun eerste teams (met opzet?) te laag ingedeeld. Leuk om elk jaar de bloemen aan de jongens te mogen uitdelen! Maar beseffen deze clubs wel dat ze de ontwikkeling van hun talenten ernstig te kort doen om ze elke week met 11-1 of 14-0 te laten winnen. En later maar klagen dat er zo weinig talent uit eigen jeugd door komt. Tja. Waar zou dat nou aan liggen....

Kwam deze nederlaag nu alleen omdat zij zo goed waren? Grotendeels wel. Maar er waren ook een aantal spelers die na 4 minuten (toen stond het al 3-0 voor Scharnegoutum) al bedacht hadden dat het vandaag wel niets zou worden. Alsof ze er geen zin in hadden. Na de wedstrijd kon je ze er precies uitpikken. Een paar spelers daar gutste het zweet met liters tegelijk het lichaam uit, maar er waren ook een paar spelers daarvan kunnen de shirts volgende week weer ongewassen gebruikt worden. Daar zullen we iets aan moeten doen.

Nu toch nog even even terugkomend op mijn openingszin. Waarom wil ik stoppen. Eigenlijk heel simpel. Het kost me te veel tijd. Niet alleen het schrijven van het verslag, maar vooral alle andere zaken die ik rondom de wedstrijdjes van het team nog moet regelen en organiseren. Net als jullie is ook mijn vrije tijd beperkt. En het frustreert en irriteert mij dat de laatste tijd er zoveel tijd gaat zitten in het oplossen van problemen. Problemen die eigenlijk mijn probleem helemaal niet zouden moeten zijn....

Ik wil jullie graag deelgenoot maken van mijn frustratie. Vandaag was Remco afwezig omdat ie samen met z'n zus Emma een weekendje op kamp was naar Ameland. Hierdoor hadden Danielle en ik voor het eerst in tijden eens een weekend vrij. Tenminste als ik geen coach was geweest. Ik had er voor kunnen kiezen om opnieuw tegen Wiebren te zeggen. Helaas Wiebren ik ga een weekendje weg. Dus succes met de boys. En oja we missen 3 spelers want Fransicso en Roel moeten met de E1 meedoen. Succes!

Dat heb ik niet gedaan. Immers vorige week had ik ook al gemist wat voor mij genoeg reden is om toch te gaan. Want ik vind het belangrijk dat, als je het commitment hebt gegeven, je er ook alles aan moet doen om dat commitment ook waar te maken. Dat betekent voor mij: Als je echt niet kunt (zoals vorige week) dan kun je afzeggen. Maar deze week? Ik kon wel, dus als ik had afgezegd zou dat alleen maar zijn omdat ik dan voor mezelf zou kiezen. En natuurlijk heb ik het recht om voor mezelf te kiezen. Toch? Maar zo zit ik niet in elkaar. Ik wilde Wiebren, en nog belangrijker de jongens niet in de steek laten, want zo voelt dat voor mij. Dus heb ik tegen Daniëlle gezegd. Als je samen met mij wat wilt gaan doen. Ga dan mee naar het Sportpark van LSC...
Heb ik ook nog een leuk klusje voor je, want ik zoek nog een gastheer/vrouw die de tegenstander kan opvangen en wegwijs kan maken op het sportpark. Want op mijn oproep voor een vrijwilliger heeft niemand gereageerd. Tenminste ik heb geen aanmeldingen gehad. Wel afberichten van alle soorten en maten. Sommige konden echt niet, zoals ik vorige week, dus dat kan gebeuren, andere zeiden dat ze niet konden, maar waren wel op tijd op het sportpark, dus hadden ze achteraf wel gekund. Tenminste dat vind ik....

Daarnaast werd er ook veel gezwegen.... Doodse stilte op mijn oproep en ook jammer niemand die mij vanmorgen gevraagd heeft: Heb je al een gastheer of gastvrouw. Want nu ik eerder dan onze gasten aanwezig ben kan (nog mooier wil) ik het wel doen. Of zal ik straks de limonade even doen.... En voor iedereen die het vergeten is te vragen. Ik had inmiddels iemand bereid gevonden. Raad je het al?
Deze is voor Daniëlle, Jelmar en Anton!
Dank je wel Daniëlle. De gasten hebben het ongelofelijk gewaardeerd!

Bovenstaande is zo maar een voorbeeld. Maar er zijn meer. Zo kwam vanmorgen de scheidsrechter gewoon niet opdraven. Jelmar en Anton bedankt voor het invallen. Dus mijn frustratie geldt zeker niet voor jullie twee. Mijn frustratie gaat veel meer over het feit dat het altijd de zelfde schouders zijn waar de "vrijwillige" taken op rusten. Vrijwillig tussen haakjes omdat zonder deze "vrijwilligers" er op zaterdag niet gevoetbald kan worden. En daar draait het toch allemaal om dat wij ouders/supporters het mogelijk maken dat onze jongens elke week de wei in kunnen. Winnen of verliezen, wat maakt het uit. Lekker voetballen met z'n allen....

Maar ook de zaken rondom de wedstrijd doen we met z'n allen. We hebben een schema waarin iedereen zijn taak toebedeeld heeft. Kun je niet. Geen probleem. Regel zelf een vervanger dan is er niets aan de hand. Bij deze al wel mijn belofte dat het voortaan niet mijn probleem meer is. Maar eigenlijk hoop ik dat vervanging voortaan gewoon wordt geregeld voordat het een probleem wordt. Omdat we de volgende keer kunnen kiezen uit een stroom van aanmeldingen....

Oja Opa en oma van Roel: Nogmaals bedankt voor jullie berichtje en ik beloof volgende week weer een normaal verslag van een hopelijk normale wedstrijd. Jullie willen natuurlijk weten hoe Roel het vandaag gedaan heeft. Tja, het klinkt misschien gek als je 13 doelpunten tegen krijgt, maar (ook al was zijn shirt nog droog...) hij heeft goed gekeept.

Met hartelijke groet
Johan

13 september 2014

We zijn los! En hoe?

Wat een start van het seizoen. Na de promotie naar de 2e klasse beginnen de boys (nu LSC1890 E3) met een knallende overwinning tegen RES E2. 14-0 maar liefst en dat hadden er nog wel meer kunnen zijn!

LSC1890 E6 miste vorig jaar onnodig het kampioenschap in de 3e Klasse, maar promoveerde toch naar de 2e klasse. 2 spelers (Sjors en Ivo) stroomden door naar E1 en Chris, Abe, Tygo, Thylo, Jorn, Roel en Remco zagen 2 nieuwe spelers toegevoegd aan hun team. Francisco en Floris zijn de 2 nieuwe toppers. Beide lieten in de voorbereiding al zien dat de scouting steeds beter wordt. Super hoe snel deze jongens hun plekkie in het team hebben opgeëist! Ook langs de kant een nieuw gezicht, Anton dacht lekker aan de kant te kunnen toekijken, maar werd gelijk al weer ingezet om als gastheer voor de tegenstander op te treden. Gelukkig hebben we Wiebren bereid gevonden om de ondankbare taak om Anton op te volgen op zich te nemen.

Terug naar de Wedstrijd, de opstelling:
In de goal Tygo. Linksachter Floris, Rechtsachter Abe en in het midden Thylo. Roel op de wissel (volgende keer op tijd Roel!). Voorin op rechts Chris, in het midden Francisco en op Jorn op links. Remco op wissel.

LSC E3 begon met een vliegende start. Binnen 2 minuten wees de scheidsrechter al 2 keer naar de middenstip. De 1-0 van Chris volgde na een prachtige dieptepass van Thylo. Ook de 2-0 kwam, nu na een individuele actie, van Chris. De kansen bleven maar komen, maar voornamelijk dankzij de goede keeper van RES E2 bleef het even 2-0.
Na ruim 6 minuten kwamen Roel en Remco erin voor Thylo en Jorn. En wat een entree maakt Remco. Chris ving een uittrap van de keeper op en gaf Remco de kans om zijn eerste te maken: 3-0.
Kort daarna was Remco opnieuw doeltreffend. Op een schot van Francisco was hij het meest alert en tikte 4-0 binnen. Het iets latere begintijdstip lijkt Remco goed te liggen. Want bij zijn derde goal (5-0) was hij -na een schot van Roel- opnieuw het eerst bij de bal. Een echte hattrick. Zijn eerste?

Dat Remco ook andere goals kan maken dan intikkertjes liet hij bij de 6-0 zien. Van grote afstand nam hij een strak ingepasste bal in één keer op zijn nieuwe adidassjes.

Met een grote boog en zwanger van het effect verdween de bal onhoudbaar voor de keeper in de verre hoek. Een prachtige goal. (Een Lucky of een bewussie; Remco?)

Voor de rust maakte Jorn nog de 7-0 opnieuw na een assist van Thylo. Deed de tegenstander dan niets terug? Ze probeerden het wel, maar Floris en Abe maakten echt elke kans op een uitbraak direct onschadelijk. Zo bleef het een rustige middag voor Tygo.  Aan de bal zorgden de verdedigers Roel, Thylo, Abe en Floris steeds weer voor druk naar voren.
In de rust hoefde er weinig bijgestuurd te worden. Alleen dat de verdedigers zonder bal eerder mogen doorschuiven naar het middenveld en dat de aanvallers bij balverlies minimaal meeverdedigen tot aan de middenlijn.

De tweede helft werd begonnen met de zelfde beginopstelling. Het duurde even voordat LSC E3 het net weer vond. Er waren voldoende kansen, maar de keeper bleef opvallen door prachtige reddingen. Toch werd het 8-0 door Jorn na een prachtige voorzet van Chris. Die zelf de 9-0 maakte. Daarna werd het spel wat minder. Te veel werd de indivduele actie gezocht. En aangezien de tegenstander de handdoek al gooide slalomden Chris, Roel en Francisco keer op keer om 2 - 3 spelers. Te vaak werd de moeilijke oplossing gezocht terwijl simpel overspelen meer resultaat op kon leveren.
De eretreffer werd RES niet gegund, want ook de 2e helft stonden Abe en Floris steeds op de goede plek. Roel en Thylo speelden als veredelde aanvallers en de 2 terriërs van E3 beten zich helemaal vast in de aanvallers van RES.

Tygo had het opnieuw rustig. Één keer kwam er een diepe bal en tygo kwam ver z'n goal uit, maar raakte de bal niet helemaal lekker. Een van de spelers van RES ving de bal op en schoot de bal met een prachtige boog naar het lege doel en belandde op ..... de lat. Dus een mooie clean sheet voor Tygo.

De dubbele cijfers werden toch nog gehaald. Francisco kon als spits natuurlijk niet achterblijven en ook hij maakte 4 doelpunten op rij (de 2e hattrick van de middag). En er zaten een paar beauty's tussen: Twee keer een prachtig afstandsschot die onhoudbaar voor de keeper in de kruising belandde. Ook nog een frommelgoaltje en de mooiste bewaarde hij voor het laatst. Roel gaf een strakke voorzet vanaf rechts en Francisco nam de bal in één keer op zijn pantoffel. De volley spatte uiteen in de touwen en betekende 13-0. Ook Chris maakte nog zijn 4e van de wedstrijd en de wedstrijd eindigde dus met 14-0. Wat een begin.

De vraag rijst dus of we al kunnen spreken van het Wiebren-effect? Volgende week zullen we het weten. Ondergetekende is er nl. niet bij dus Wiebren staat er volgende week alleen voor. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. Dus van de volgende wedstrijd geen verslag. Tenzij er iemand zich geroepen voelt om een verslag te maken. Stuur maar in: Ik zal het graag plaatsen!


27 mei 2014

Alle uitslagen en de eindstand

3e klasse 03

Uitslagen E-Pupillen (voorjaar) E6

DatumThuis-UitUitslag
08 mrtWalde De E1-SJO Oudega/HJSC E2G5-2
08 mrtWorkum E3-LSC 1890 E60-12
15 mrtLSC 1890 E6-Walde De E14-5
15 mrtSJO Oudega/HJSC E2G-Bolsward E51-5
22 mrtBolsward E5-LSC 1890 E65-5
22 mrtWalde De E1-Workum E32-4
05 aprLSC 1890 E6-SJO Oudega/HJSC E2G10-1
05 aprWorkum E3-Bolsward E50-5
12 aprLSC 1890 E6-Workum E37-1
12 aprSJO Oudega/HJSC E2G-Walde De E11-7
19 aprBolsward E5-Walde De E18-2
19 aprSJO Oudega/HJSC E2G-Workum E34-4
03 meiBolsward E5-SJO Oudega/HJSC E2G2-1
03 meiWalde De E1-LSC 1890 E69-5
10 meiLSC 1890 E6-Bolsward E52-1
10 meiWorkum E3-Walde De E11-7
17 meiBolsward E5-Workum E35-2
17 meiSJO Oudega/HJSC E2G-LSC 1890 E62-10
24 meiWalde De E1-Bolsward E54-1
24 meiWorkum E3-SJO Oudega/HJSC E2G6-0

Stand E-Pupillen (voorjaar) E6

PlElftalGWGLVPDPVDPTPM
1Walde De E18602184126-
2LSC 1890 E68512165524-
3Bolsward E58512163217-
4Workum E3821571842-
5SJO Oudega/HJSC E2G801711249-

Bijgewerkt op: 26/05/14 : 20:45:46

Bron: Voetbal.nl

19 mei 2014

Het zit erop!

Het zit er op! De laatste wedstrijd van het seizoen was een feestje. De boys versloegen HJSC/Oudega na een sprankelend begin en een geconcentreerd vervolg met 2-10 (rust 1-5) en daarmee is de competitie voor LSC1890 tot een einde gekomen. LSC1890 eindigt hoe dan ook op de tweede plaats.

Stand E-Pupillen (voorjaar) E6

PlElftalGWGLVPDPVDPTPM
1Bolsward E57511163113-
2LSC 1890 E68512165524-
3Walde De E17502153725-
4Workum E3711541242-
5SJO Oudega/HJSC E2G701611243-
Volgende week is er geen competitie voor E6. Dus eindigen ze met 16 punten en een positief doelsaldo van 31. Als Bolsward wint eindigen ze met 19 punten als kampioen en eindigt De Walde met 15 punten op de derde plaats. Het doelsaldo is dan niet van toepassing. Bij een gelijkspel tussen De Walde en Bolsward eindigt Bolsward op 17 punten en is dan ook kampioen. De Walde eindigt dan net als LSC E6 op 16 punten maar door het doelsaldo van +12 blijft LSC dan boven de Walde. Bij het laatste scenario (winst de Walde en verlies van Bolsward eindigt De Walde met 18 punten bovenaan en wordt Bolsward 3e met evenveel punten als LSC1890 (16) maar met een slechter doelsaldo. Nu +18, maar als ze verliezen kan dit alleen maar lager worden.

Terug naar de wedstrijd: gedurende het jaar krijgen de coaches dikwijls het verzoek van spelers om eens op een andere positie te mogen spelen. Meestal gaat dat om de verdedigers die ook eens voorin willen spelen, omdat ze dan ook zouden kunnen scoren. Voor de wedstrijd hadden we ze beloofd dat wij als daar vandaag zeker rekening mee wilden houden. Zo begonnen we dit keer eens met Roel op de goal en voor het eerst speelden zowel Tygo als Remco gelijktijdig in het veld. Verder nog geen extra omzettingen dat zouden we gedurende de wedstrijd doen. Dus met Roel op de goal, Abe op rechtsachter en Tygo op links achter. Voorin met Jorn op rechts, Ivo in de spits en Thylo op linksvoor. Wissels dit keer Remco en Chris.
De jongens hadden er zin in want binnen 2 minuten stond het al 0-2, beide doelpunten door (verdediger!) Sjors. Bij de eerst goal vergaten de aanvallers namelijk te scoren. Ivo op de paal, Jorn op de keeper maar Sjors in de goal. de 0-2 kwam na een mooie voorzet van Thylo.
Kans na kans volgde, waar de kans van Ivo de mooiste was: met een spectaculaire omhaal raakte hij opnieuw het aluminium, maar dit keer boven op de lat.
De 0-3 was opnieuw van een verdediger: Thylo zag bij een corner, Tygo op ruim 20 meter van de goal vrij staan en legde de bal precies op maat voor de voeten van Tygo. Die haalde in één keer verwoestend uit en zijn schot liet het net bollen. En de verdedigers gingen nog even door, want ook verdediger Remco liet een doelpunt noteren. 's Ochtends vroeg had ie z'n moeder -als ze tenminste kwam kijken- een doelpunt beloofd. Die belofte kwam hij na. Na een mooi balletje opzij van Sjors krulde hij de bal in de kruising. 0-4.
Via een snelle counter door het midden wist de tegenstander ook nog een keer te scoren 1-4 en was Ivo de eerste aanvaller die vandaag scoorde 1-5 en daarmee was de rust bereikt. Opvallend dat de jongens die ook eens voorin wilden spelen. Sjors, Remco en Tygo 4 van de 5 doelpunten maakten, terwijl ze als verdediger stonden opgesteld! En daarmee bewezen ze onbedoeld wat de coaches hen al zo vaak vertellen. Bij balbezit helpen de verdedigers de aanvallers. En vandaag lukte dat beter dan ooit.

In de rust de beloofde omzettingen, Jorn nu op de goal en Roel in het veld. Na de rust kreeg LSC direct weer wat kansjes, maar duurde het even voordat er weer gescoord werd. Chris met de 1-6 en Ivo scoorde de 1-7. Sjors met z'n derde van de wedstrijd betekende 1-8. Thygo maakte de 1-9 na een assist van remco, waarna de tegenstander nog eens scoorde. Omdat de aanvallers even vergaten dat bij balverlies zij de verdedigers horen te helpen kwam Jorn tegen over een overmacht te staan. Tot 2 keer toe wist hij te redden, maar bij de derde keer was het toch raak.
Het slotakkoord was voor Chris en daarmee haalde E6 voor de derde keer de dubbele cijfers. 2-10. En eindigt daarmee dus op de 2e plaats.

Het was een mooi seizoen, met ups en downs, maar al met al kunnen we met trots terugkijken. Alle spelers bedankt, alle ouders bedankt voor het volgen van deze verslagen en bedankt voor de positieve reacties en natuurlijk ook bedankt voor de support aan de lijn, het wassen van de shirts, het brengen van de jongens etc etc. Speciale dank voor de medecoaches Anton en Kees en natuurlijk voor de trainer Jelmar!

In mijn vorige speler heb ik speler voor speler behandeld, dat doe ik hier niet nog een keer, maar wil ik nog even stil staan bij de saamhorigheid en het teambelang. Ik ben er trots op dat ik onderdeel heb kunnen uitmaken van een groep spelers en ouders waar we met z'n allen zoveel plezier aan beleven.

En Abe, moest je het vorige week nog doen met een foto van je beroemde naamgenoot. Ik wilde je deze recente foto niet achterhouden:

 Hier nog een paar foto's










11 mei 2014

Sportieve revanche

Afgelopen zaterdag de lang verwachte wedstrijd tegen sc Bolsward E5. En ik kan dit keer heel erg kort zijn; wat een wedstrijd, wat een teamspirit, wat een prestatie en bovenal: wat was het spannend!

Lsc1890 e6 won volledig verdiend met 2-1 tegen de koploper en gedoodverfde titelkandidaat. 

Vanwege het ontbreken van Roel, was dit de beginopstelling: Remco in de goal, Abe rechtsachter, Sjors centrale verdediger en Tygo linksachter. Voorin Chris op rechts, Ivo in de spits en Thylo op links. Jorn begon dit keer als wissel.

De jongens speelden een sublieme wedstrijd, goede opbouw van achter uit, strakke passes in de voeten, veldbezetting beter als ooit en wat vooral opviel was dat de omschakeling van balverlies naar verdedigen beter als de voorgaande wedstrijden werd uitgevoerd. De complimenten jongens! Chris scoorde de 1 -0 -na een prachtige dieptepass van Ivo- en dat leverde een 1-0 ruststand op. Deze stand bleef heel erg lang op het scorebord, maar tegen het eind van de tweede helft drong Bolsward steeds meer aan. Dit resulteerde ook in de gelijkmaker. Maar wat een ontlading bij het team, de leiding en natuurlijk de supporters toen in de laatste minuut Chris na opnieuw een dieptepass en een mooi doortikkertje van Remco scoorde Chris de meer dan verdiende winnende goal.

Tygo speelde de eerste helft denk ik als voetballer zijn beste wedstrijd tot nu toe. Prima in de positie, het spel goed breed houdend en op de juiste momenten mee naar voren. En verdedigend steeds op het goede moment druk gezet. Als keeper speelde je de tweede helft super. En een rustige opbouw van achteruit gaat echt steeds beter. Top gevoetbald en gekeept!


Abe vocht weer als een terriër om elke bal, nooit opgeven en als zijn tegenstander hem dan voorbij ging, dan stond Abe in een mum van tijd weer voor hem. Gek werd zijn tegenstander ervan. In in de opbouw gaat Abe met de wedstrijd beter spelen. Niet meer alleen drijven met de bal aan de voet, maar ook omhoog kijkend of in de diepte misschien een medespeler vrijstaat! Super!


Sjors is inmiddels de echte leider in het veld. Hij stuurt z'n mede verdedigers aan en coacht de voorhoede spelers. Ook het druk naar voren zetten is echt één van de wapens van E6 geworden. Vooral dankzij Sjors. Deze wedstrijd was ie weer steeds op de goede plek op het juiste moment. Door op tijd in te stappen of juist anticiperend op de aanvallers van de tegenpartij, haalde hij vele malen vroegtijdig de angel uit de tegenaanval. En door steeds goed in te schuiven had E6 voorin vaak net de ene speler meer die het verschil kon maken.

Remco keepte de eerste helft foutloos, en behaalde hierdoor opnieuw een clean sheet! Met name de rust aan de bal valt op, steeds kijkend of één van verdedigers aanspeelbaar was of als de ruimte juist voorin lag, snel en zuiver uittrappend. Ook dat is een cruciaal onderdeel van het positiespel van E6. Verdedigend (bij balverlies) blijft het persoonlijke duel een moeilijk onderdeel voor Remco, hier mag wel wat meer pit in. Maar in balbezit speelde je top. Soms kaatsend en strooiend met mooie passjes voelde je je voorin veel beter thuis.

Thylo speelde de eerste helft voorin en hield het spel goed breed. Ook in de passing was Thylo weer vanouds. En zijn verwoestende schot kwam er vandaag iets minder uit, maar met name de tweede helft speelde je op een voor jou ongewone positie een berepartij. Stevige duels en harde tackels op de bal, je inzet was vandaag vermeldingswaardig. Een hele wedstrijd zowel qua concentratie als conditioneel blijft voor jou een verbeterpunt. Maar qua sportiviteit was je opnieuw een voorbeeld voor allen!

Chris speelde verdedigend ook zijn beste wedstrijd. Bij balverlies niet gelijk de kop laten hangen maar proberen de bal weer terug te verdedigen dat deed je vandaag top. Natuurlijk wist je ook weer te scoren en liet je je dit keer ook goed terugzakken om je verdedigers mee te helpen. Op het juist moment afspelen blijft voor jou lastig. Als een medespeler er beter voor staat ga je nog te vaak voor eigen succes. Maar eerlijk is eerlijk dat wordt steeds beter.

Jorn zijn positiespel en overzicht blijft zijn sterkste punt, het spel goed breed houdend en ook al vandaag geen goal voor jou, je hebt een goed oog voor de juiste keuze, zelf schieten of overspelen. Doordat je vaak tegen grote stevige of juist snelle verdedigers staat weet je juist met jou voetbalslimheid goed uit het duel te blijven. Verdedigend (in de omschakeling bij balverlies) kan je je felheid in het duel en het terugverdedigen nog voldoende ontwikkelen.

Ivo speelde weer een prima wedstrijd, met mooie individuele acties, goede drive naar voren en en met machtige steekpassjes de bal goed verdelen naar links en rechts gaat er veel dynamiek uit van het spel van Ivo. Helaas voor jou spelen we niet met een spelverdeler, maar slechts met 2 linies, waardoor jou spelverdelende kwaliteiten onvoldoende tot zijn recht komen.Voor een spits mis je een beetje de echte drang om te scoren, waardoor je soms de actie te ver door voert waarbij schieten op goal ook een optie is.

Al met al dus een prima teamprestatie, waar iedereen supertrots op mag zijn. Gevochten vanaf de eerste tot de laatste minuut, geconcentreerd en gemotiveerd en ook het publiek was Fantastisch!
Ook wil ik even stil staan bij de scheidsrechter Theo Boorsma, vanwege het verwachte sentiment rondom deze wedstrijd hadden we gevraagd om een ervaren scheidsrechter. Speciale dank voor Theo die natuurlijk al heel veel doet voor de club en die nu ook weer vroeg op moest om voor dag en dauw onze wedstrijd te fluiten. En dat daad ie voortreffelijk. Streng, rechtvaardig en vooral fair, waardoor het sentiment nooit een kans kreeg om toe te slaan. Top gefloten Theo!

Volgende week alweer de laatste wedstrijd van dit seizoen. En Jorn je had gelijk. Er is nog een (ook al is ie erg klein) kans om kampioen te worden. Dan moet E6 volgende week winnen van Oudega/HJSC en moet Workum winnen van Bolsward. En op de laatste speeldag (als E6 dan zelf vrij is, ontmoeten De Walde en Bolsward elkaar. Als zij dan gelijk spelen dan wordt LSC 1890 E6 alsnog kampioen. Maar Jorn, ik acht die kans net zo groot als de kans dat Oranje dit jaar Wereldkampioen wordt......

4 mei 2014

Aan de ouders.....

Na 2 weken geen wedstrijd stond afgelopen zaterdag de wedstrijd tegen De Walde E1 op het programma. Er moest gewonnen worden, tenminste als Lsc1890 E6 de kansen om kampioen te worden in eigen hand wilde houden.....

De hele week vooraf had bijna het voltallige team mee gedaan aan de zeer geslaagde Univé Voetbaldagen. Sommige spraken zelfs over een waar trainingskamp voor de beslissende fase van de competitie.....

Maar het liep allemaal anders....

Lsc1890 E6 verloor de wedstrijd met 8-5, na een 2-3 voorsprong bij rust. Nu verwachten jullie hier waarschijnlijk een verslag bol van de clichés: "Als je zelf de kansen niet benut, doet je tegenstander het wel", "als je wilt scoren moet je wel schieten", "onnodige nederlaag", "kansen onbenut gelaten", "afgetroefd op inzet" en als je erbij was misschien ook nog wel: "Winnen doe je met z'n allen, en verliezen ook." En eerlijk gezegd was dat ook de bedoeling. Maar hoe meer ik aan de wedstrijd terugdenk om dit verslag in elkaar te draaien, merk ik hoe meer ik het relativeer. En hoe meer ik de behoefte heb, om het vandaag weer eens op een hele andere boeg te gooien.

Ik zit namelijk een beetje in m'n maag met het verdriet, de boosheid en de frustratie van een aantal spelers na de wedstrijd. Ik probeer te begrijpen waar deze vandaan komt. Immers die strookt helemaal niet mijn (onze) gedachte dat inzet en plezier voorop staan bij E6. Want als je je best doet en met plezier speelt dan kun je toch niet verliezen, dan wint toch iedereen? Maar ik kan me niet voorstellen dat de jongens lekker gevoetbald hebben afgelopen zaterdag. Anders kan ik de frustratie en boosheid, het verdriet en de tranen niet begrijpen. Hebben ze hun best gedaan? Moeilijk te zeggen, want kunnen ze beter dan wat ze hebben laten zien? Zeer zeker. Maar waarom komt dat er dan niet uit? Lag het echt aan hun inzet? Wilden ze niet winnen? Hé, wie had het over winnen. Het gaat toch om plezier en inzet??????

Ik betrap me er nu zelf op dat ik vaak roep dat het gaat om plezier en inzet, maar dat ik verwacht dat ze daardoor gaan winnen.... Nooit gedacht van me zelf maar ik vind winnen dus eigenlijk het belangrijkste.

Natuurlijk willen de jongens ook winnen. Dat hoeven we ze toch niet te vertellen. Waarom doen we dat dan met z'n allen toch. Voor de wedstrijd, langs de lijn, vanachter de goal allemaal roepen we ze toe. Ik zeg roepen maar bedoel schreeuwen. Aanmoedigen noemen we dat....

Na de verloren wedstrijd reageerden de jongens verschillend, de ene reageerde zijn frustratie af op de tegenstander, de ander op z'n teamgenoten en weer een ander op de personen langs de kant. Ook waren er een paar die al weer snel overgingen op de dagelijkse routine's en alweer afspraakjes maakten om te spelen of de levels van "Clash of Clans" bespraken.
Nu weet ik dat frustratie en teleurstelling voornamelijk veroorzaakt wordt door een te hoge verwachting. Hadden de teleurgestelde en boze jongens dan een te hoge verwachting? En waarvan dan. Dat ze wel even zouden winnen? Of dat ze moesten winnen. Of...
Dat ze wel even kampioen zouden worden? Of dat ze kampioen moesten worden....

Hoe dan ook, niemand zocht de schuld bij zich zelf, of hoe we dat ook zo mooi kunnen zeggen: het ontbrak ze aan zelfreflectie. Laat ik daar dan eens mee beginnen. Want als je het gedrag van anderen wilt veranderen, dan begin je met jezelf.

Vaak hoor ik mezelf tegen de jongens zeggen, fouten mag je maken, daar leer je van. Maar waarom ben ik dan boos als speler 1 niet over speelt naar speler 2, waarom ben ik dan boos als speler 3 vergeet mee te verdedigen, waarom ben ik dan boos als speler 4 niet op z'n plek blijft staan, waarom ben ik dan boos als speler 5 een veel te zacht rolletje geeft, waarom ben ik dan boos als speler 6 alweer niet overpasst terwijl zijn teamgenoten er beter voor staan? En waarom leidt deze boosheid soms tot frustratie en irritatie. Als ik echt eerlijk ben: Omdat ik van deze jongens verwacht dat ze dat inmiddels kunnen, omdat ik van ze verwacht dat ze dat dus ook elke wedstrijd laten zien, omdat ik verwacht dat ze de opdrachten uitvoeren, omdat ik verwacht dat ze van iedere tegenstander kunnen winnen als ze hun taken goed uitvoeren. OEI, ik verwacht nogal wat. Genoeg voor een hele berg frustratie en boosheid....En jullie, wat verwachten jullie?

Nu ik dan eerlijk over mezelf ben, laat ik dan gelijk maar even eerlijk over ons (coaches, trainer en ouders) zijn. Vinden wij inmiddels winnen belangrijker dan plezier en vinden we dat ze kampioen moeten worden? Vinden wij inmiddels dat de jongens beter hun best moeten doen? Vinden wij inmiddels dat de jongens geen fouten mogen maken? Vinden we inmiddels dat ze het kampioenschap zelf uit handen hebben gegeven? En als ze naar ons luisteren dat ze dan altijd overspelen, altijd mee verdedigen, altijd strak inpassen, altijd bij balverlies snel omschakelen en dat ze nooit mogen verzaken, nooit hun mannetje mogen laten lopen, nooit uit hun positie mogen komen? Nooit meer een kans missen.....

Na wat ik zaterdag gehoord en gezien heb, wil ik jullie de volgende vraag stellen. Vinden wij ouders het misschien niet belangrijker dan de jongens zelf? En komt de teleurstelling van de jongens niet uit het feit dat WIJ van hen verwachten dat ze winnen, kampioen worden? En dat ze ONS teleurgesteld hebben? Zat daar het verdriet? Hun verdriet?

Ik besef me in ieder geval dat mijn verwachting te hoog is. Dus stel ik mezelf ook de vraag waarom ik dit ooit ben gaan doen. Mijn motivatie is om de jongens iets te leren, om ze beter te laten voetballen en dan met name het overspelen, positiespel, veldbezetting en taakverdeling. Moet ik dat veranderen? Mijn motivatie hoef ik niet te veranderen, wel wil ik mijn verwachting bij stellen.
Ik ga nog meer genieten van de zaken die goed gaan, ik ga minder langs de lijn staan schreeuwen, juist als er iets fout gaat, want ze zullen fouten blijven maken, maar ook dat is prachtig. Want zolang ze fouten maken, kan ik ze nog wat leren. Vandaag zei Frank de Boer nog: "Je moet fouten maken om beter te worden." Zo is het maar net.

Maar mag ik Frank de Boer wel citeren? Want hij kan behoorlijk te keer gaan tegen z'n spelers. Want er is een verschil. Wij staan langs de kant van een E-pupillenveld waar 9 jongens, één keer in de week, in de derde klasse een klein uurtje voetballen, voor de lol, voor het plezier. We staan niet langs de kant van duur betaalde profs in de Eredivisie, die full time met voetballen bezig zijn en waar je prestaties van mag verwachten of zelfs mag eisen. Laten we dat verschil niet vergeten....

Tot slot: als ik nu de wedstrijd weer voor het netvlies haal, dan kijk ik met hele andere ogen. De jongens hebben met name in de eerste helft werkelijk fantastisch gespeeld! Ik heb aanvallen gezien die zo uit het boekje komen: langs de lijn met opkomende backs, kaatsend op het middenveld, diep de hoek in waar het veld optimaal benut werd door breed aan te bieden, een voorzet op maat en het schot net naast. Ik heb ze zelfs zien passen terwijl schieten op de goal een beter oplossing was, ik heb voetbal gezien met opbouw van achter uit, via de flanken, tussen de linies etc etc. Allemaal perfect dus, ook het schot wat geen doel trof was perfect. Want ook al was het resultaat geen goal, het gaat niet om het resultaat, het gaat niet om winnen....Als ik terugdenk aan die acties dan zat daar alles in wat ik ze zo graag wil bij brengen. Ze beter maken door het accent te leggen op overspelen, positiespel, veldbezetting en taakverdeling. Die ene aanval had het allemaal in zich. Geen enkele reden dus om teleurgesteld te zijn, maar juist alle reden om ze te complementeren. Want wat speelden ze goed!

Volgende week de ongetwijfeld beladen wedstrijd tegen Bolsward. Laten we er alsjeblieft voor zorgen dat de jongens gewoon een leuke wedstrijd spelen.

Oja voor de statistici: de doelpuntenmakers: Jorn, Sjors, Chris, Sjors en Sjors.

Johan



13 april 2014

Solide overwinning brengt koppositie voor lsc1890E6

Wetende dat E6 vaak (te) makkelijk aan de wedstrijd begint en ook graag de tegenstander mag onderschatten, was de boodschap aan de boys simpel. "Vanaf het begin er direct op batsen!" Immers ook al was de eerste wedstrijd tegen Workum E3 in een 12-0 overwinning geëindigd, het had tot de 20e minuut geduurd voor de eerste goal viel. Met andere woorden de 12-0 was ernstig geflatteerd en geen garantie op nieuw succes.

Scherp aan de wedstrijd beginnen lukt alleen als je ook een serieuze, geconcentreerde warming up doet, dus veel aandacht voor de jongens die hier nog weleens de kantjes er vanaf willen lopen. Helaas vandaag geen Abe die de hele week in de lappenmand zat dus met 8 en slechts één wissel. Tygo op de goal, Roel, Sjors en Remco in de verdediging en Thylo, Ivo en Chris in de aanval. Jorn was de eerste wissel.
Beterschap Abe!

Eerlijk is eerlijk, de concentratie was een stuk beter als de eerdere wedstrijden. Wel was het opvallend dat het tempo in de wedstrijd laag bleef. Iets te traag, waardoor er niet zo veel voor de goals gebeurde. Een paar kansjes over en weer, maar beide teams werden nooit echt gevaarlijk. Roel stond beter als ooit goed in de organisatie, Sjors dirigeert als een echte kapitein zijn achterhoede en Remco bouwde rustig maar geconcentreerd op. Voorin kregen Ivo, Chris, Thylo en Jorn kleine kansen, maar doordat het tempo wat te laag lag, was Workum steeds in staat om te corrigeren. Opnieuw duurde het dus lang voordat de eerste goal viel. In de 17e minuut een mooie corner van Thylo, die draaide over iedereen heen behalve bij Remco die bij de tweede paal de bal beheerst inkopte. Voor de derde keer dit seizoen een speler die zijn eerste kopgoal maakte! 1-0.
Kort daarna kreeg E6 een enorme kans om direct afstand te nemen. Maar Chris besloot zelf in de kort hoek te schieten, die bleek helaas te klein. Op de vraag waarom hij de volledig vrijstaande  Ivo en Jorn niet aanspeelde antwoordde Chris nuchter: mijn vader zei: "Schieten". Zal prettig te horen zijn voor je Anton dat hij zo goed naar je luistert!

Gelukkig voor E6 riep Anton kort daarna weer "Schieten"! toen Chris in een mooie schietpositie stond! En opnieuw luisterde Chris. En de bal vloog van grote afstand in de verre hoek 2-0. Met die stand werd de rust bereikt, al ging daar een kolderieke situatie aan vooraf. De spelers van E6 stonden aan de grond genageld bij een hard schot van één van de spelers van Workum. Onhoudbaar voor Tygo spatte de bal tegen de paal en stuiterde over de lijn naar de andere paal en zo weer terug het veld in.

Dit keer geen donderspeech, maar wel de nadruk op de concentratie en snelheid van het spel. Tygo wilde graag blijven keepen en Remco wilde graag blijven voetballen, dus dit keer geen keeperswissel. De tweede helft was koud begonnen en Thylo scoorde al een prachtige goal. Een passje van Chris binnendoor bereikte Thylo, zijn schot werd geblokt maar de rebound was een schitterende boogbal in de verre hoek. Onhoudbaar voor de keeper en dus 3-0. Ook al bleef het tempo wat aan de lage kant. Het voetbal werd wel beter. Een voorbeeld: Thylo werd mooi de diepte ingestuurd door Roel, gaf knap voor op Chris die kapte zijn tegenstander uit en legde breed op Sjors. Sjors schoof de bal beheerst de hoek in en daar was het als 4-0.
Ook de 5-0 was weer een mooie uitgespeelde aanval: Opnieuw begon het met Roel, hij speelde Remco aan en Remco, die eindelijk eens op voorin mocht spelen,  flitste met een mooie actie zijn tegenstander voorbij, zette mooi voor en Sjors bedankte Chris voor zijn vorige assist en bediende nu zelf Chris. Chris twijfelde niet en scoorde 5-0.
Remco....
De jongens kregen nu echt de smaak te pakken en de kansen bleven komen. Jorn omspeelde nog een keer de keeper maar werd volledig verrast door de teruggekomen verdediger, dus helaas geen goal voor Jorn dit keer. Maar de mooiste aanval van de wedstrijd leverde helaas geen goal op. Thylo speelde Ivo aan die legde direct breed op Roel, Roel stuurde Remco de diepte in en Remco gaf een mooie voorzet op Chris, jammer genoeg dit keer geen goal.
Ook de volgende aanval liep over meerdere schijven, Ivo op Thylo, die weer op Jorn, die gaf een mooie voorzet op Remco, maar hij raakte de bal verkeerd en in plaats van in de lege goal verdween de bal net naast. Volgens Remco kwam dat door een stuitje....
De volgende aanval begon opnieuw bij Roel, die opnieuw Remco over rechts wist te vinden en zijn puike voorzet werd eerst nog gemist door Jorn, maar niet door Chris. 6-0. Erg druk kreeg Tygo het niet en die keer dat hij in het spel betrokken werd was het meestal een terug speelbal. Totdat de bal, na slordig verdedigen opeens in het net lag. Volledig vrij kon een aanvaller van dichtbij inschieten. Tegen zulke ballen is elke keeper kansloos en jammer genoeg voor Tygo dit keer geen clean sheet.
Het werd ook nog 7-1 door opnieuw Chris. Die door Sjors met werkelijk een briljante steekpass, tussen 2 tegenstanders door Chris in één keer voor de keeper zette.

Door deze 3 punten stijgt LSC1890 E6 naar de koppositie. Wel met minimaal één wedstrijd meer dan de achtervolgers De Walde en Bolsward, maar voorlopig dus bovenaan! Volgende week treffen zij elkaar voor het eerst in deze competitie voor hun eerste onderlinge duel. Dat betekent dat Lsc E6 deelname aan de kampioensrace nog welleens volledig in eigen hand kan houden. Hieronder de stand na dit weekend.

Stand E-Pupillen (voorjaar) E6
PlElftalGWGLVPDPVDPTPM
1LSC 1890 E65311103812-
2Walde De E1430191911-
3Bolsward E532107156-
4Workum E341033526-
5SJO Oudega/HJSC E2G40040527-